Mensen die elke week twee dagen thuiswerken moeten daarvoor worden beloond met een belastingvrije antifilebonus. Bovendien moeten bedrijven de kosten die direct samenhangen met het thuiswerken aan de werknemer kunnen compenseren. Dat stelt VNO-NCW voor.
Werkgeversorganisatie VNO-NCW dringt er bij staatssecretaris De Jager van Financiën op aan om thuiswerkers te belonen met een antifilebonus. De bijdrage zou geregeld kunnen worden in de flexibele arbeidsvoorwaarden. "Het terugdringen van de files is zo belangrijk voor de Nederlandse economie dat we vinden dat werknemers die thuiswerken die antifilebonus verdienen", zegt Jeroen Lammers, secretaris Fiscale Zaken van VNO-NCW, in de Telegraaf van vanochtend. "Dan zien werknemers hun nettoloon stijgen en voor werkgevers is er geen pijn."
Onderzoeksbureau Ecorys rekende onlangs voor dat, als de helft van de vier miljoen kantoorwerkers in Nederland een of twee dagen per week niet naar werk pendelt, dat de doorstroming en de economie ten goede zou komen. VNO-NCW verwacht dat thuiswerk de files zal verminderen tot het niveau van eind jaren negentig.
Behalve de antifilebonus stelt de werkgeversorganisatie voor om de huidige fiscale regeling voor het thuiswerken verder uit te breiden. De directe kosten voor thuiswerken, zoals die voor verwarming en verlichting, moeten door de werkgever gemakkelijker gecompenseerd kunnen worden. Lammers, van VNO-NCW, legt dit uit in de Telegraaf: "Op dit moment kan een baas eens per vijf jaar een vergoeding van maximaal 1815 euro geven voor de inrichting van een werkruimte thuis. Dit bedrag zou moeten worden opgetrokken naar 3000 euro."
Fijn voor de hoge heren achter hun bureau.
Jan de Arbeider valt er al weer buiten en moet weer meer van zijn salaris besteden aan woon-werk verkeer.
Geef dan ook de woon-werkverkeerfietser een antifilebonus (en een pro-milieubonus). Zij dragen 0% bij aan het fileprobleem en belasten het milieu minimaal. Misschien kan die bonus vergoed worden door mensen te belasten die hun woon-werkverkeer over dezelfde of zelfs kortere afstand wel in de auto afleggen? In het verlengde hiervan is het misschien goed mensen te stimuleren binnen fietsafstand van hun werk te gaan wonen. Levert voor de betrokkenen ook nog eens veel extra vrije tijd en minder stress op.
Al een paar jaar werk ik thuis. Dus helemaal geen woon-werkverkeer meer. Daarvoor neem ik een ruime kamer in beslag die ik dus niet als effectieve ruimte voor het gezin kan benutten, gebruik ik elektriciteit voor computerapparatuur, verwarming of koeling, en verlichting en betaal ik naar evenredigheid een deel van de ozb voor die ruimte. maar denk maar niet dat ik maar 1 cent van de belasting mag aftrekken hiervoor. En nu lees ik dat werkgevers wel een vergoeding mogen geven aan werknemers die een bureau voor het werk inruimen. Waar is de logica? Overigens ben ik het wel eens met VNO NCW dat de overheid thuiswerken moet stimuleren.
Goed plan. Verder moet het te ver van de werkplek wonen ook fiscaal ontmoedigd worden. Teveel mensen krijgen te mooie aanbiedingen van de werkgevers om toch maar bij hun te komen werken. Een uur of langer reizen is dan vrij normaal.
Maar verbied dan ook bij wet dat werk zomaar schaamteloos naar de andere kant van het land wordt verplaatst. Ik ben een paar jaar geleden op loopafstand van mijn werk gaan wonen. Twee jaar later zat ik als gevolg van een outsourcing, opeens 70 kilometer verder. En mijn huidige werkgever maakt er geen geheim van dat hij naar believen schuift met de standplaats, in drie jaar tijd heb ik op papier al 5 plekken gehad, verspreidt over het land. Dus verhuizen is geen optie, omdat ik geen zekerheid heb over de standplaats.