De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 83 jonge, excellente wetenschappers een zogeheten Vidi-subsidie toegekend, waaronder acht wetenschappers die onderzoek doen op het gebied van ict en (nano-)elektronica.
De onderzoekers ontvangen elk maximaal 600.000 euro. Hiermee kan de wetenschapper vijf jaar lang eigen onderzoek uitvoeren.
Vijf van deze onderzoekers doen onderzoek op het gebied van (nano-)elektronica of quantummechanica.
Bert de Boer (1973) ontwerpt aan de Rijksuniversiteit Groningen zo klein mogelijke schakelaars op basis van organische materialen.
Alexander Brinkman (1975) onderzoekt aan de Universiteit Twente de mogelijkheid van quantumcryptografie, door elektronen op een chip via supergeleiding aan elkaar te 'paren'.
Michael Debije (1968) van de Technische Unversiteit Eindhoven probeert goedkope zonnecellen te ontwerpen op basis van goedkope, fluoriscerende plastic platen die voorzien zijn van speciale optische materialen.
Rembert Duine (1975) van de Universiteit Utrecht onderzoekt hoe met antiferromagneten de spin van een elektron beïnvloed kan worden.
Ronald Hanson (1976) van de Quantum Transport groep aan de Technische Unversiteit Delft bestudeert quantummechanische verschijnselen op kamertemperatuur in diamant.
Drie van de onderzoekers die een Vidi-subsidie ontvangen van NWO doen computationeel onderzoek.
Ulle Endriss (1973) van de Universiteit van Amsterdam wil de beslisprocessen van samenwerkende autonome computers verbeteren.
Bram van Ginneken (1970) werkt aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht aan een methode waarbij de taak van het analyseren van medische beelden slimmer verdeeld wordt tussen computer en menselijke expert. De software moet daarbij zelf moeilijke gevallen selecteren en de hulp van een mens inroepen in plaats van een standaard softwarealgoritme toe te passen.
Bettina Speckmann (1972) van de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelt algoritmen om de de productie van geometrische netwerken voor het visualiseren van informatiestromen op het internet efficiënt te automatiseren.
Vernieuwende ideeën
De Vidi-subsidie is bestemd voor onderzoekers die na hun promotie een aantal jaren onderzoek op postdocniveau hebben verricht. De wetenschappers hebben daarbij vernieuwende ideeën gegenereerd en deze succesvol zelfstandig tot ontwikkeling gebracht.
De onderzoekers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. De subsidie biedt hun de mogelijkheid een eigen vernieuwende onderzoeksprogramma te ontwikkelen en één of meer onderzoekers aan te stellen.
Zware selectie
In totaal schreven 436 onderzoekers een onderzoeksplan. De aanvragen werden beoordeeld door wetenschappers in het binnen- en buitenland. Er werden uiteindelijk 83 voorstellen voor honorering geselecteerd.
De succesvolle kandidaten werden geselecteerd om hun opvallend en origineel talent voor het doen van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek. NWO betaalt bijna zeventig procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim dertig procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 50 miljoen euro.
De Vidi-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vici-subsidie (voor zeer ervaren onderzoekers). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCW, de KNAW en de universiteiten.