De geschiedenis van vijftig jaar automatisering en telecommunicatie is te zien op een permanente tentoonstelling in het Parijse La Défense.
In het Parijse La Défense is de eerste permanente tentoonstelling van Europa geopend die de geschiedenis en ontwikkeling van automatisering en telecommunicatie in kaart brengt. Het project werd geïnitieerd door AntéMémoire, een non-profitorganisatie die zich ten doel heeft gesteld om het culturele en wetenschappelijke erfgoed op het gebied van informatietechnologie te beheren en in stand te houden. Het doel van de organisatie is een onafhankelijk, permanent computermuseum.
Dit doel bereikte een belangrijke mijlpaal met de opening van de tentoonstelling in La Défense die volledig in het teken staat van computers, telecommunicatie en de ontwikkeling van automatisering door de jaren heen. Het museum wordt gesteund door een breed netwerk van beroepsorganisaties, verenigingen en it-ondernemingen.
AntéMémoire startte in 2003 en heeft zichzelf ten doel gesteld om de huidige en toekomstige generaties te informeren over de ontwikkeling die informatietechnologie vanaf het begin van de twintigste eeuw tot nu toe heeft doorgemaakt. Daarnaast wil het dienen als inspiratiebron voor de technologieën van de toekomst.
Wieg
De oprichting van een permanent computermuseum in Europa is volgens de organisatie van essentieel belang om een goed inzicht te krijgen in het gebruik van it. Het Amerikaanse equivalent (Computer History Museum) diende als voorbeeld voor de tentoonstelling. Frankrijk wierp zich op als gastland voor het Europese museum, als 'wieg van technologische innovatie binnen Europa'. Helaas is de museum-website alleen beschikbaar in het Frans.
"Veel mensen onder ons zijn beroepsmatig in contact gekomen met informatietechnologie. Tijdens onze opleiding hebben we gemerkt hoe computers stapje voor stapje een essentiële rol in onze professionele ontwikkeling zijn gaan spelen. Miljoenen Europeanen hebben op directe of indirecte wijze hun loopbaan op deze ontwikkeling gebaseerd. Meer dan twee generaties zijn uitgegroeid tot de scheppers van huidige en toekomstige technologieën", aldus Philippe Nieuwbourg, voorzitter van AntéMémoire.
Doel
Nieuwbourg vervolgt: "Om een voorstelling te kunnen vormen van de technologie van morgen, is inzicht nodig in de technologie van vandaag. Voor een dergelijk inzicht is kennis van het verleden en de belangrijkste ontwikkelingsstadia vereist. Dat is ons doel: aandacht vragen voor, en het in stand houden van de geschiedenis van informatietechnologie, het in kaart brengen van de maneir waarop deze geschiedenis is verbonden met de hedendaagse gebruikers en het op doeltreffende wijze overdragen van deze kennis op nieuwe generaties."