Het aantal applicaties dat specifiek is ontwikkeld om te draaien op besturingssysteem Windows is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. De meeste groei zit in de Linux-toepassingen. Een kleine 65 procent van de applicaties die het afgelopen jaar in Noord-Amerika zijn ontwikkeld werkt op Microsoft Windows.
Dat is bijna 10 procentpunt minder dan het jaar er voor. Dit blijkt uit onderzoek van Evans Data. Voor komend jaar verwacht het onderzoeksbureau een daling van nog eens 2 procent.
In dezelfde periode nam het aantal toepassingen dat is gebouwd om te draaien op Linux juist met een derde toe. Momenteel wordt 11,8 procent van de software ontwikkeld voor dat open source besturingssysteem.
Linux profiteert
John Andrews, ceo van Evans Data: "Er is sinds een jaar of twee een duidelijke verschuiving van Windows af te zien. Onze gegevens tonen dat deze migratie nu in een versnelling is gekomen. Linux profiteert hiervan, maar we zien ook groei in niche besturingssystemen die zijn bedoeld voor niet-traditionele clientsoftware. Het landschap verandert."
Onderzoeksbureau Evans Data ontdekte ook dat JavaScript de meest gebruikte scriptingtaal is, met meer dan driemaal zoveel gebruikers als PHP, Ruby of Python. Van Ruby verwachten de analisten in het komende jaar wel een toename van 50 procent.
Misleidende titel, nog steeds wordt er het meest ontwikkeld op Microsoft-gebied. De meeste Games zijn voor Windows, de meest ge-integreerde backoffice applicaties zijn van Microsoft.
Waar een licht groei in zit voor linux zijn vooral de ‘small devices’ kleine firewalls, handhelds etc. Maar zet dat dan ook even af tegen de afzet van reeds bestaande Microsoft ISA servers en Windows mobile devices.
Door het toenemen van devices heeft linux nu ook wat groei maar het is maar een klein deeltje t.o.v het totaal…
(bewijs.. kijk eens om je heen in div bedrijven…)
Als consultant zie ik geen grote overstap naar linux, wat mij niet zou uitmaken, maar ’t is gewoon niet zo.
“Onderzoeksbureau Evans Data ontdekte ook dat JavaScript de meest gebruikte scriptingtaal is, met meer dan driemaal zoveel gebruikers als PHP, Ruby of Python. Van Ruby verwachten de analisten in het komende jaar wel een toename van 50 procent.”
Worden hier niet twee verkeerde zaken met elkaar vergeleken?
JavaScript is in mijn beleving een clientside scriptingtaal en de andere serverside. Was het niet logischer om iets over bijvoorbeeld asp vergeleken met php e.d. te roepen?
Een werkelijke verschuiving zal denk ik alleen bereikt kunnen worden als n van de belangrijkste doelgroepen bereikt/bediend zou worden via Linux, namelijk die van de gamers.
Ook al is bijvoorbeeld Ubuntu een van de eerste Linux-distributies die eindelijk op een gebruiksvriendelijke manier een gemiddelde gebruiker in staat stelt om een goed werkend ogend OS op een pc te zetten, is er nog steeds geen goed werkend alternatief voor ondersteuning van games die veelal op basis van Microsofts DirectX-omgeving ontwikkeld worden. Zodra dit beeld anders zal worden in Linux, qua ondersteuning, stabiliteit, snelheid hetzelfde is of beter dan bij Windows, dan pas zal er denk ik een echte verschuiving plaatsvinden van Windows richting Linux.
Tenslotte zou Windows lang niet zo mondiaal verspreid zijn geworden zonder dat dit OS eerst ‘vertrouwd’ was geraakt bij de gemiddelde thuisgebruiker en evenmin als er geen ’toeters en bellen’ aanwezig waren.
Ubuntu laat nu bijvoorbeeld zien dat een goede presentatie/marketing hierin kan bijdragen, zelfs voor een ‘gratis’ OS, maar dan moet je wel voor ogen hebben iets aan te bieden wat op zijn minst de thuisgebruikermarkt op gelijke voet (of nog beter) kan ondersteunen op dezelfde manier als Microsoft dit met Windows doet, anders is het voor veel gebruikers nog steeds geen alternatief en bereik je alleen een zakelijke markt waarin menig onderzoek al heeft aangewezen dat het gebruik van Linux vaak tot meer kosten leidt dan bij Windows-omgevingen wegens de meerwerk die dergelijke omgevingen qua onderhoud en/of ondersteuning en/of investering in kennis met zich meebrengen.
Ik ben het zonder meer eens met Peter, maar zou daar ook nog wat aan willen toevoegen.
Het lijkt wel of iedereen zich druk blijft maken over deze geloofsoorlog. Een cijfertje hier, een lijstje daar. “There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.”
Ik denk dat een gebruiker het meest gebaat is bij een snel en veilig werkende en beheerbare machine met eenvoudig te gebruiken applicaties die op een veilige wijze kunnen communiceren met andere platforms/applicaties. Punt.
Voor ons als ICT’ers is het misschien een stammenstrijd over de middelen, maar ik ben ervan overtuigd dat 80% van de mensheid zich hier niet druk over wil maken.
Microsoft heeft deze plek op de markt bereikt door een agressieve marketingstrategie waarbij het behalen van een monopolie positie uitgangspunt is. Wat je er verder ook van moge denken, knap is het.
Feit is ook dat vanuit deze strategie Microsoft een kompleet platform aanbiedt dat voor veel mensen voldoende is en als ‘default’ of wat jatwerk veel mogelijkheden biedt.
Zolang Microsoft deze strategie blijft volgen zal dit gereflecteerd blijven worden in haar producten en zal het wantrouwen tegen deze producten en standaarden blijven bestaan. Alle nieuwe producten van Microsoft zijn niet beter, alleen anders. Hierdoor ben je steeds verplicht nieuwe producten aan te schaffen, waar je weer aan gebonden bent tot de volgende ‘upgrade’. Dit image van Microsoft straalt af op de hele ICT markt.
In de Linux wereld is een commerciele drijfveer niet voldoende aanwezig. Dat is naar mijn overtuiging ook meteen het euvel.
Alleen als er een bedrijfsvisie aanwezig is zal een Linux installatie kunnen aansluiten op de behoeften van de zakelijke en consumenten-markt. Het moeten dus de IBM’s, de HP’s, de Novell’s, de Sun’s, de Dell’s, de Apple’s moeten worden/zijn die dergelijke gebruikersmachine’s aanbieden, waarvan het beheer dan ook net zo of veel eenvoudiger moet zijn.
Naar mijn mening zijn de ontwikkelingen bij grote bedrijven hetgeen wat er voor zorgt dat Microsoft stap voor stap terrein zal verliezen. Dat is helemaal niet erg, niet voor Microsoft, niet voor de computer markt en al helemaal niet voor de gebruikers.
Mijn persoonlijke ervaring is dat Linux steeds beter wordt. Ik gebruik Linux sinds 1999. Eerst als ‘server’ op m’n afdankertje uit interesse. Na een paar jaar was de situatie omgedraaid. Linux was m’n hoofdsysteem geworden en ik had Windows op m’n afdankertje staan. De huidige situatie is dat ik nog een vmware image heb staan om in Windows te kunnen, maar dat is inmiddels al weer een tijdje geleden.
Hierbij moet ik wel vertellen dat games mij nauwelijks tot niet interesseren, en ik als langdurig werkloze natuurlijk ook geen commercie druk heb om Windows te gebruiken. Alles wat ik nodig heb kan ik met Linux, en als het niet met Linux kan dan heb ik het dus niet nodig.