De Association for Information Systems (AIS) heeft sinds kort een afdeling voor de Lage Landen. De vereniging probeert onder meer de afstand tussen academisch onderzoek en bedrijfsleven te verkleinen door het organiseren van conferenties en opleidingen.
Vandaag werd bekend dat begin juni de Benelux-afdeling van de Association for Information Systems (AIS) is opgericht. De AIS is de internationale beroepsvereniging voor wetenschappers en professionals die werkzaam zijn in het vakgebied informatiesystemen.
De nieuwe afdeling wordt geleid door Egon Berghout, hoogleraar Information Systems aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook onderzoeksdocenten van de universiteiten van Tilburg, Twente, Leuven en Amsterdam (VU) maken deel uit van het bestuur.
Conferenties
Berghout: "De AIS is een vereniging die door het organiseren van conferenties en opleidingen de kloof tussen onderzoek en bedrijfsleven wil verkleinen. Bovendien willen wij de internationalisatie stimuleren. Het is een breed platform waarbij we zoveel mogelijk mensen binnen boord willen houden."
De beroepsvereniging accrediteert soms ook nieuwe ict-opleidingen. "Kortgeleden werden wij hier op de Rijksuniversiteit Groningen nog gevisiteerd door een van de topbestuurders van de internationale AIS. Hij keek naar de kwaliteit van ons ict-onderzoek", aldus Berghout.
De nieuw opgerichte afdeling van de AIS zal zich volgens de hoogleraar in eerste instantie toeleggen op het organiseren van een onderzoeksconferentie. Ook bestaat de wens om een opleiding voor onderzoekers te verzorgen.
Lidmaatschap
In de Benelux staan momenteel minder dan honderd leden geregistreerd. Voor 125 dollar per jaar kan iedere geïnteresseerde academicus of professional lid worden van de internationale AIS. Daarmee word je dan automatisch ook lid van de onderafdeling in Nederland.
"Vaak worden mensen lid door het bijwonen van een conferentie. Daardoor schommelt het ledenaantal nogal van jaar tot jaar. Werven is niet erg belangrijk voor ons. Het gaat ons er voornamelijk om de hele AIS-gemeenschap over een jaar bijeengebracht te hebben en dat men informeel contact met elkaar houdt. We hopen ook de nieuwe generatie ict'ers aan te spreken", aldus Berghout.
De Groningse hoogleraar erkent dat het bedrijfsleven nog weinig betrokken is bij de vereniging. "Een van onze speerpunten is dat wij de afstand tussen professie en onderzoek willen verkleinen."