Een op de vijf mkb’er heeft de afgelopen tijd te maken gehad met digitale beveiligingsincidenten. Om ze meer bewust te maken van de risico’s van gebrekkige beveiliging, kunnen ondernemers vanaf vandaag online testen hoe het er in hun bedrijf mee is gesteld.
Dat softwarebeveiliging nog steeds een ondergeschoven kindje is, toont nieuw onderzoek in opdracht van het Digibewust Programma van het ministerie van Economische Zaken. Tweederde van de ondernemers denkt dat de databeveiliging in hun bedrijf goed tot zeer goed is geregeld. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ze hierbij toch vaak een onjuist beeld hebben.
Zo erkent 82 procent van de ondernemers dat ze geen formele afspraken over digitale beveiliging hebben. Niet meer dan 22 procent traint hun medewerkers in het veilig beheren van data. Ze laten dit dan vaak over aan het persoonlijk inzicht en de goede wil van de medewerkers. Bovendien heeft een op de vijf bedrijven geen enkel back-upbeleid, waardoor het risico van dataverlies op de loer ligt.
22 procent van de ondervraagde mkb'ers heeft een of meer keren te maken gehad met digitale incidenten. Veelvoorkomende gevallen zijn diefstal van pc of laptop (56 procent), virusinfectie (54 procent), een defect in de infrastructuur (31 procent) of een spywareprobleem (30 procent). Juist de ondernemers die zeggen goed op de hoogte te zijn van beveiliging, blijken vaker een incident te hebben meegemaakt.
Volgens het platform Digibewust worden kwetsbaarheden in de digitale beveiliging vaak niet veroorzaakt door ontbrekende techniek, maar juist door onvoldoende organisatorische maatregelen. Het ontbreekt dan bijvoorbeeld aan heldere afspraken over veilige werkprocessen en over wat medewerkers wel of niet online mogen doen.
Om het bewustzijn in het mkb te vergroten ontwikkelde het ministerie van Economische Zaken, in samenwerking met het bedrijfsleven, de website Digibarometer.nl. Op de site kunnen ondernemers en medewerkers testen hoe hun bedrijf scoort met betrekking tot digitale veiligheid. De test levert een rapportage op met de zwakke punten in het bedrijf en met adviezen voor concrete verbeterpunten. De test laat ook zien hoe de digitale veiligheidssituatie zich verhoudt tot de gemiddelde situatie in het mkb.
U schrijft:
Juist de ondernemers die zeggen goed op de hoogte te zijn van beveiliging, blijken vaker een incident te hebben meegemaakt.
-> Mijn reactie:
Mensen die kennis bezitten van een specifiek onderdeel, zijn zich ook bewust van die kennis, en erkennen dan ook als binnen die kennis dat als iets niet goed gaat of opvalt. Mensen die dat niet bezitten (kennis) herkennen ook niet de manco’s van die specifieke kennis…, lijkt mij logisch toch? Dus het is onzin om te zeggen dat ondernemers die de kennis in huis hebben, vaker een doelwit zijn.., zij herkennen dat ook immers.