Ook de Defensie Telematica Organisatie (DTO) wordt niet ontzien in de nieuwe bezuinigingsronde bij Defensie. Maar de precieze gevolgen voor de ict-tak van het ministerie zijn nog onduidelijk.
Minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Cees van der Knaap presenteerden gisteren hun nieuwe bezuinigingsplannen in hoofdlijnen aan de Tweede Kamer. De nieuwe ronde is noodzakelijk om de sterk toegenomen kosten van de Uruzgan-missie op te vangen, alsook de tegenvaller die met de invoering van het project SPEER samenhangt: de inmiddels fors vertraagde bedrijfsbrede invoering van SAP voor de materieellogistieke en financiële processen.
In de hoofdlijnennotitie staan ook maatregelen die met de automatiseringsgraad van de krijgsmacht te maken hebben. Een ervan is de vergroting van de doelmatigheid van de dienst Werkplekken van DTO (totaal: 2500 man). De afgelopen jaren hebben de verschillende krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Luchtmacht, Landmacht en Marechaussee) hun kantoorautomatisering overgeheveld naar DTO. Deze centralisatie moet het beheer en de vernieuwing ervan vergemakkelijken en de kosten terugbrengen. Daarnaast rondt de defensie-automatiseerder dit jaar het project MULAN (de integrale werkplek) af. Hierbij vervangt DTO de oude Windows 2000-werkplekken bij Defensie voor een standaard-werkplekomgeving op basis van Windows XP.
In de ogen van het departement moet deze werkplekdienst efficiënter gaan opereren. Wat de nieuwe taakstelling wordt, en of er eventueel op grote schaal wordt uitbesteed, is niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de plannen de komende maanden verder worden uitgewerkt. "Rond het wapenarsenaal weten we al wel wat er staat te gebeuren, maar bij de ondersteunende diensten is nu alleen bekend dat er wordt ingegrepen."
Een andere maatregel is de samenvoeging van enkele servicecentra op het terrein van de informatievoorziening. Ook vindt een herstructurering van de staven plaats, wat gevolgen kan hebben voor DCIVB(DienstenCentrum Informatievoorzieningen), een stafafdeling die de ict-behoefte binnen het leger in kaart brengt.