De Europese Commissie wil de mening van belanghebbenden in de ict-sector om de EU-strategie voor internationale samenwerking op het gebied van ict te verfijnen. Daartoe start de EC vandaag een openbare raadpleging, die duurt tot 17 september.
De EC wil de wereldwijde positie van de Europese ict versterken door toegang tot de wereldmarkt te waarborgen. Daartoe vraagt de EC de mening van belanghebbenden, bijvoorbeeld industrie, de onderzoeksgemeenschap en consumentenorganisaties. De EC wil de meningen over marktoegang en regelgevingskwesties onderzoeken.
"Onze Europese ict-industrie moet in wereldperspectief denken en handelen", aldus Europees Commissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding. "Hoewel we hard hebben gewerkt om een gemeenschappelijke telecommarkt in Europa te creëren, mogen we het wereldbeeld niet uit het oog verliezen. De Europese ict-industrie kan wereldwijd meer markten veroveren als we de concurrentie verbeteren en handelsbelemmeringen in derde landen weghalen. Doel van de vandaag gestarte raadpleging is dan ook de wereldwijde handelsbelemmeringen en handelsmogelijkheden voor de Europese ict-industrie in kaart te brengen."
De EU vertegenwoordigt ongeveer 30 procent van de ict-wereldmarkt. Elektronische communicatie, ingebedde computersystemen, micro- en nano-electronica, microsystemen en intelligente geïntegreerde systemen behoren tot Europa's voornaamste industriële en technologische kwaliteiten. Ook beschikt Europa over zes van 's werelds tien beste telecommunicatieaanbieders en over vier van de beste tien fabrikanten van apparatuur.
Het document over de openbare raadpleging is hier beschikbaar.
Dit vind ik een goed initiatief van de Europese Commisie. Ik hoop dat kleinere bedrijven in dit proces ook een kans krijgen. Deze kleinere bedrijven spelen een buitengewoon grote rol in het ICT eco-systeem binnen de EU.
Op dit moment worden alle grote ict-deelmarkten gedomineerd door partijen uit de VS, wat de diversiteit in het ICT eco-systeem niet ten goede komt. Voorbeeld: tien jaar geleden had je als consument de keuze tussen een aantal Office-pakketten, zoals Wordperfect, Lotus en Framework, nu is de de facto standaard Microsoft, die meer dan 90% van deze markt domineert. Eindgebruikers hebben in zo’n situatie geen ree keuze meer, wanneer 90% van de mensen waarmee je informatie uitwisselt Microsoft Office gebruikt.
Op dit moment wordt de wereldwijde markt overheerst door een aantal Amerikaanse Spelers, welke de hardware- en softwaremarkten de facto tussen elkaar verdeeld hebben. Het zou het Europese en Wereldwijde ICT ecosysteem en dus de wereldwijde consument ten goede komen als er meer diversiteit en dus echte keuze komt. Dit is een taak die bij uitstek een regulerende partij als de Europese Commissie kan vervullen.