Toezichthouder Opta geeft KPN en haar concurrenten één maand extra tijd om te onderhandelen over toegang tot het nieuwe All-IP-netwerk van KPN. Lukt dat niet, dan komt Opta met nieuwe regels.
Op uiterlijk 15 juni wilde Opta van KPN en zijn concurrenten weten hoe ze tegen concurrentie op het nieuwe vdsl ofwel 'All-IP'-net van KPN aankijken. Opta heeft de deadline verzet tot 15 juli.
De partijen hebben gezamenlijk verzocht om een maand uitstel. Ze zijn namelijk nog intensief aan het onderhandelen. Er is uitzicht op een resultaat, zegt Feyo Sickinghe, secretaris van de Associatie van Competitieve Telecomoperators (ACT) in Den Haag: "De partijen zijn vast van plan om er in onderhandelingen uit te komen voor 15 juli. Dat zie ik eerder lukken voor de consumentenmarkt dan voor de zakelijke markt, omdat het op de zakelijke markt met ethernet, huurlijnen en dergelijke een stuk moeilijker ligt. Dat zal later wel volgen."
In de consumentenmarkt zijn Tele2, Orange en BBned de belangrijkste partijen waarmee KPN onderhandelt. Zakelijk zijn dat BT, Verizon, Colt Telecom en ook BBned. Onderhandelingen vinden steeds bilateraal plaats.
Niet alleen gaan de gesprekken over toegang tot het nieuwe net, maar ook over de periode en voorwaarden voor behoud van de huidige adsl-aansluitingen in de KPN-telefooncentrales. KPN wil de centrales sluiten. Concurrenten moeten, als ze willen blijven, zelf de kosten voor de telefooncentrales dragen. Daar moet een compromis voor gevonden worden. Ook willen concurrenten dat ze vdsl landelijk kunnen aanbieden zonder in de 28.000 wijkkasten van KPN te hoeven aansluiten.
In de zakelijke markt heeft KPN met zijn ethernetaanbod in hoog tempo een voorsprong opgebouwd door de voordelen van eigen infrastructuur. Concurrenten willen nu harde afspraken om weer tot een gelijk niveau te komen.
Opta-voorzitter Chris Fonteijn kwam tot de conclusie dat concurrentie op louter infrastructuur tussen de tv-kabel en KPN onvoldoende zal zijn: "Twee aanbieders is niet genoeg. Dan is er in breedband geen effectieve concurrentie."
Komen de partijen er toch niet uit, dan komt Opta op uiterlijk 15 oktober met een voorstel.
All-IP
'All-IP' is de naam van het project waarin KPN het huidige telefoonnet voor een groot deel op de schop neemt. Het voorziet in de sluiting van 1.300 telefooncentrales en ontsluiting van 28.000 kabelkasten via glasvezel. Daarop is aanbod van vdsl mogelijk met snelheden tot tientallen megabits per seconde. Dit kost 2 miljard euro extra netto investering, levert jaarlijks 850 miljoen op en moet uiteindelijk 8.000 banen besparen, waardoor nog maar enkele duizenden KPN'ers aan het vaste net zullen werken.
Lucent Technologies is hoofdleverancier en KPN koopt ook veel bij Juniper Networks. Siemens levert de integratie van het mobiele verkeer op het nieuwe net met het IP Multimedia Subsystem (IMS). Alcatel levert toegangsapparatuur voor vdsl en Nortel levert Ethernet.
All-IP: graag vandaag nog beginnen. Sinds het bestaan van ADSL wonen er in de randstad , jawel, tienduizenden mensen “te ver van de centrale” en kunnen daardoor geen basis ADSL aansluiting bv via KPN nemen! Zoals 1187LJ. Daar is geen concurrentie: Ca$ema vaart daar tot nu toe wel bij…