Bedrijven voelen zich regelmatig overvallen door nieuwe technologische trends onder jongeren. Die verrassingen roepen zij over zichzelf af met het wijdverbreide benchmarken, zei de Zweedse businessgoeroe Jonas Ridderstrale tijdens het ViNT-symposium, dat is genomineerd voor een Computable Award.
Om te voorkomen dat zij een belangrijke trend missen, kijken veel bedrijven naar wat de concurrenten in hun sector doen. Dat is een slecht idee, vertelde Ridderstrale de 350 bezoekers van het gisteren in Amsterdam gehouden ViNT-symposium. "Dat is wat ik de karaoke-reactie noem. Je imiteert wat een ander al heeft gedaan. Maar meestal slechter. Je houdt zo bovendien innovatie buiten de deur. Daar komen al die verrassingen vandaan."
Ridderstrale ziet de wereld om zich heen in hoog tempo veranderen. Motor achter deze ontwikkeling is wat hij ‘de deregulering van het leven' noemt. Overal ter wereld worden traditionele patronen doorbroken en krijgen mensen de vrijheid zelf de inrichting van hun leven te kiezen. Daaruit komen volgens Ridderstrale een aantal grote verschuivingen plaats. Zoals een wereldwijde migratiestromen.
"Amerika trekt van overal ter wereld talenten naar zich toe. Dat is niet zo vreemd. Amerika is geen land, het is een idee. Iedereen kan zich aansluiten. Europa heeft daarin een achterstand. Hoelang duurt het wel niet om Zweed of Nederlander te worden?" Andere grote trends die hij ziet zijn de feminisering van de samenleving en de opkomst van nieuwe stammen, zoals "The Peoples Republic of Paris Hilton".
Het ViNT-symposium wordt jaarlijks georganiseerd door het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti. De bijeenkomst werd dit jaar voor de dertiende keer gehouden. Een uitgebreid verslag van het symposium is te vinden op het blog vint.sogeti.nl. Het ViNT-symposium is door Computable-lezers genomineerd voor de Computable Award ICT-evenement van het jaar.
Jonas Ridderstrale
De Zweedse businessgoeroe Jonas Ridderstrale stelt dat de zogenoemde karaoke-reacties van bedrijven een slechte zaak is.