De naam ‘all-in one’ is een synoniem voor randapparatuur die kan printen, faxen, kopiëren en scannen. Omdat Sun die naam inmiddels ook voor vaatwastabletten gebruikt, benut ik deze gelegenheid om een nieuw type ‘all-in-one’ te presenteren, namelijk het Flash-geheugen. Volgens Wikipedia is het Flash-geheugen een niet-vluchtige vorm van elektronische dataopslag met EEPROM-techniek. Dit geheugen behoudt alle data als de spanning wordt afgezet. De naam Flash is ontstaan omdat zo’n geheugen in één keer volledig of gedeeltelijk te wissen is, voor het opslaan van andere informatie. Wat heeft die techniek nu te maken met ‘all-in-one’?
Naarmate de opslagcapaciteit, toegangssnelheid en beveiliging toeneemt worden Flash-geheugens voor steeds meer toepassingen gebruikt. De bekendste is geheugenuitbreiding in desktop computers, digitale camera's, gameconsoles, navigatiesystemen, notebooks, mobiele telefoons, mp3-spelers, pda's, printers en andere digitale apparatuur. Belangrijkste reden daarvoor is het grote gebruiksgemak, waardoor mensen alle benodigde content eenvoudig kunnen meenemen en gebruiken op de plaats en apparatuur die hen het beste uitkomt. Behalve voor dataopslag worden Flash-geheugens ook gebruikt voor snelheidsverhoging, door ze tussen het snelle interne geheugen en relatief trage harde schijven te plaatsen, of via Windows ReadyBoost.
Minder bekende toepassingen zijn het uitleveren van softwareprogramma's en spelletjes op Flash-geheugen en het uitrollen van complete Windows Vista-images. Door de snel toenemende capaciteit, dit jaar nog 32 GB, en door dalende prijzen worden Flash-geheugens volgens Bill Gates zelfs een geduchte concurrent van Blu-ray en HD-DVD. En die heeft het wel vaker bij het rechte eind gehad. Mooie ontwikkelingen zult u denken, maar hoe zit het dan met al die formaten? Voorlopig zal daar weinig in veranderen, maar dankzij usb-stick's met sd-card-reader en 'all-in-one' readers is de uitwisselbaarheid vrijwel onbeperkt.
Erik Vink
Business Development Manager Nederland bij Kingston Technology