TechUnited, het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven, vertrekt volgende week naar het wereldkampioenschap robotvoetbal in Atlanta. Op het EK in Hannover behaalde het team nog een derde plaats.
Het is het tweede jaar dat het Eindhovense team TechUnited meedoet aan het wereldkampioenschap robotvoetbal . Vorig jaar werd het team in de eerste ronde uitgeschakeld. Sinds het WK vorig jaar is er veel veranderd bij het Eindhovense team. "De robot is helemaal vernieuwd", vertelt Gillis Hommes van TechUnited. Zo heeft de robot nu sterkere motoren en wordt er niet meer met luchtdruk geschoten, maar met behulp van elektromagnetische lading.
Hommes: "Aan de software is misschien wel het meeste veranderd. De software waar we vorig jaar mee naar het WK gingen was een vroege bètaversie". Een verandering in de software is dat het gedrag van de robots gewijzigd is. Vorig jaar waren er nog twee rollen, namelijk de keeper en de spelers. Nu zijn er meerdere rollen. Er zijn verdedigers, een aanvaller en er is een spits. Mocht deze onverwacht uitvallen, dan hebben alle robots een rode knop. Door deze in te drukken, krijgt een andere robot de rol van spits toegewezen. "Anders wordt er niet meer aangevallen, want de andere robots hebben die taak niet", zegt Hommes.
Een andere verandering aan de software is dat de robots aan elkaar kunnen vertellen waar de bal ligt en daarom ook kunnen samenspelen. "Dat doen alleen de topteams", vertelt Hommes. Omdat de regels van het spel ook veranderd zijn en het veld groter geworden is, haalt het Eindhovense team ook veel meer voordeel uit samenspelen.
Verder heeft TechUnited gewerkt aan allerlei tools. Zo is er nu een programma dat laat zien waar de robot zich denkt te bevinden op het veld. Daarom kan er beter worden ingeschat waarom een robot een bepaalde beslissing maakt en wat er mis is als dat een vreemde beslissing is.
Hommes heeft vertrouwen in het WK, maar rekent niet op een eerste plaats. "De nummer één en twee van het EK zijn ook op het WK. Deze twee teams waren nog wel een maatje te groot voor ons. Maar we hopen opnieuw op een plek op het podium".
Robotvoetbal
Robotvoetbal wordt gespeeld op een veld van 12 bij 24 meter. Op het veld staan twee doelen, één met de kleur geel en de ander is blauw. De bal waarmee de robots spelen is oranje. De kleuren zijn belangrijk voor het robotvoetbal, omdat de robots tijdens de wedstrijd niet worden bestuurd, maar zelfstandig voetballen.
Robocup
Robocup is een wereldwijde organisatie ter ondersteuning van roboticaresearch. Dat doen ze onder andere door robotvoetbalwedstrijden uit te schrijven. De uiteindelijke doelstelling is om een team van elf robots te laten winnen van de menselijke FIFA wereldkampioen in 2050.
Bekijk hieronder de voetbalcapaciteit van robots. Wellicht dat zij ooit de bestbetaalde spelers worden.