Er is voor ict’ers in het onderwijs onvoldoende uitdaging. Daarom is het uitbesteden van ict-applicaties in het onderwijs de beste oplossing.
Onderwijsinstellingen hebben bij ict'ers een slecht imago. Het is daarom voor scholen lastig om aan kwalitatief goede ict'ers te komen. Dat bleek tijdens een rondetafelgesprek tijdens de beurs Onderwijs & Ict in Utrecht. Marco van Namen van BT na afloop van de discussie: "Het onderwijs heeft niet het imago innovaties te kunnen doen". Bij outsourcingprojecten bij onderwijsinstellingen neemt BT de ict-medewerkers van de school in dienst. Vaak moeten deze medewerkers nog bijgeschoold worden om aan het niveau van een BT-medewerker te voldoen. "Ongeveer 70 tot 80 procent kan het niveau aan".
Het tekort aan goede ict'ers is volgens Marco Gianotten van onderzoeksbureau Giarte één van de redenen waarom onderwijsinstellingen er niet onderuit komen hun ict uit te besteden. Een andere reden is dat de ict zo snel gaat, dat als onderwijsinstellingen bij willen blijven ze geen andere optie hebben. Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijs Bond vindt dat het uitbesteden een onderwijsinstelling kwetsbaar maakt. "De onderwijsinstelling moet uitkijken niet afhankelijk te worden van de leverancier".
De werkzaamheden bij een onderwijsinstelling bieden een ict'er vaak niet voldoende uitdaging. "Bij sommige scholen gaat het 80 procent van de tijd om het in de lucht houden van servers of vragen beantwoorden van gebruikers. Dat is geen interessant arbeidsperspectief," zegt Gianotten. Het wordt volgens Erik Kluijffhout, programmamanager e-Framework/Open Leren van de SURF Foundation, pas voor ict'ers interessant als het werk dicht bij de core business aanzit. Zowel Gianotten als Kluijffhout zijn het erover eens dat zowel bij docenten als bij ict'ers in het onderwijs er ook een bepaalde passie voor het onderwerp nodig is. Salaris is niet het enige dat de doorslag geeft om als ict'er voor een onderwijsinstelling te werken
Als het nu al geen uitdaging is, vraag ik mij af wat de uitdaging zal zijn voor degene die het overneemt.
Ik zie hier geen kostenbesparing.
Dit klinkt als reclame voor outsourcings bedrijven, wat ik merk is dat er bij het gemiddelde midden- en kleinbedrijf minder aan innovatie gedaan wordt dat bij de gemiddelde MBO-instelling. Virtualisatie-projecten zijn bijvoorbeeld bij ons geen sprookje, terwijl ik eerder het vermoeden heb dat het bij de wat kleinere bedrijven totaal niet speelt.
Ik ben zelf werkzaam bij een Universiteit in Zuid Holland. Deels zijn de beweringen juist. Vooral het feit dat de ict-dienst niet dicht tegen de business aanzit. Ict wordt vaak gezien als sluitpost terwijl het juist extra mogelijkheden biedt aan de organisatie. Het outsourcen van bijvoorbeeld de kantoorautomatisering aan derden zie je binnen de universitaire wereld wel terug, maar men is toch terughoudend daarin. Ik denk zelf dat sommige zaken goedkoper kunnen, echter de afhankelijkheid en het feit dat het onderwijs de btw niet kan aftrekken zorgen er voor dat er eerst een goed financieel plaatje moet zijn gemaakt voordat tot outsourcing wordt overgegaan.