Gisteren presenteerde Symantec zijn langverwachte geïntegreerde beveiligingspakket Endpoint Protection 11.0. De toepassing, die voorheen de codenaam ‘Project Hamlet’ had, combineert Symantec Antivirus met enkele vooruitstrevende oplossingen voor het verminderen van beveiligingsrisico’s.
Met Endpoint Protection 11.0 beweert Symantec het eerste zakelijke beveiligingspakket te bieden dat laptops, desktops en servers op een integrale en overzichtelijke wijze behoedt voor een groot aantal bedreigingen. Het programma bevat naast antivirus, onder andere ook antispyware, een firewall en een oplossing voor ongeoorloofde netwerk- en servertoegang. Het analyseert proactief alle netwerkactiviteit en het gedrag van toepassingen en kan zo het risico van zero-day aanvallen beperken. Bovendien stelt het pakket gebruikers in staat om controle te hebben over het gebruik van externe apparaten als geheugenpennen en harde schijven. Alle functionaliteit is beschikbaar binnen één interface.
Symantec werkte al een tijd aan wat het bedrijf "een van zijn grootste productreleases" noemt. Bestaande functionaliteit is ervoor geïntegreerd met die van de ingelijfde softwareleveranciers Sygate, Whole Security en Veritas. Medewerkers van Symantec gebruiken het pakket al enkele maanden en de laatste tijd circuleerde een bètaversie onder ongeveer zeshonderd zakelijke klanten. Vorig jaar mei kondigde ceo John Thompson nog aan dat ‘Hamlet' zou worden gelanceerd in het eerste kwartaal van 2007. Mede door de feedback van de bètagebruikers besloot het bedrijf de lancering uit te stellen tot nu. Vanaf nu is een publieke bètaversie beschikbaar.
Tom Kendra, Symantecs group president security and data management, vertelt tijdens de presentatie op de gebruikersconferentie Vision 2007 in Las Vegas dat alle nieuwe mogelijkheden van informatietechnologie ook nieuwe uitdagingen betekenen. "Tegenover performance en beschikbaarheid staan zaken als compliance en beveiliging." Volgens Kendra denken veel security managers dat hun gegevens, netwerken en servers goed beveiligd zijn, maar dat ze dit vaak overschatten. Veel beveiligingsproblemen ontstaan door menselijke fouten waar ze geen rekening mee houden. Kendra pleit dan ook voor Security 2.0, ofwel een integrale aanpak van it-beveiliging.
Eerder deze week maakte ook concurrent McAfee een publieke bètaversie beschikbaar van een vergelijkbaar geïntegreerd beveiligingspakket, ePolicy Orchestrator 4.0 genaamd.