Bedrijven gebruiken gemiddeld maar een derde van hun opslagcapaciteit. Hierdoor besluiten ze vaak onnodig tot aanschaf van nieuwe servers.
Een groot deel van de toenemende vraag naar servers blijkt onnodig. Steeds vaker besluiten it-managers extra servercapaciteit aan te schaffen, terwijl de huidige ruimte op hun servers nog meer dan toereikend is. Dat zei Kris Hagerman, vice-president data center management van Symantec, gisteren tijdens Vision 2007 in Las Vegas.
Analisten van Symantec becijferden dat gemiddeld maar liefst tweederde van de servercapaciteit onbenut blijft. Hagerman: "Een klant van ons schatte zelf dat zijn servers voor 72 procent in gebruik waren en dat ze daarom op zoek gingen naar uitbreiding. Na analyse van ons bleek dat op de servers geen 72 maar slechts 27 procent werd gebruikt. De klant wist het alleen niet. En hij is niet de enige. It-managers missen vaak het overzicht."
Hagerman weet inmiddels hoe het er in veel bedrijven aan toe gaat. "Medewerkers van datacenters moeten onder flinke werkdruk enorm veel en complex werk verzetten, terwijl er eigenlijk geen of weinig extra budget of extra personeel is. Ze zien ineens hun servers vollopen en trekken dan bij hun manager aan de bel. Die zetten ze voor het blok met de melding dat de boel vastloopt als er binnen een paar maanden geen uitbreiding is geregeld. Met de rug tegen de muur wordt dan snel geld vrijgemaakt voor de aanschaf van nieuwe dozen. Er wordt niet eerst onderzocht of het verwachte capaciteitstekort wel reëel is. Onderzoek kost immers mankracht en tijd. Het is dan gemakkelijker om direct extra opslag te kopen." Volgens Hagerman kan vaak niemand in een organisatie een goede inschatting geven van de capaciteitsbehoefte. "Om zichzelf in te dekken overschatten ze het dan. Voor een goede beslissing moet men wel goed geïnformeerd zijn."
Volgens Symantec wordt een groot deel van de servercapaciteit ingenomen door meerdere kopieën van dezelfde documenten en toepassingen. Het bedrijf schat dat van ieder document gemiddeld vijftig tot meer dan vijfhonderd versies op een server staan. Door te ‘ontdubbelen' kan op eenvoudige wijze onnodige servervulling worden voorkomen. Met het Storage United-pakket biedt Symantec een geïntegreerde oplossing waarmee bedrijven meer zicht krijgen op hun huidige opslagsituatie en er zo beter gebruik van kunnen maken.
Wellicht moeten de beheerders van datacenters eens een bezoekje brengen aan de site van DataCore (www.datacore.com).
Dit bedrijf biedt een oplossing voor volledige virtualisatie van Servers en Storage. Daarmee kan de bestaande server en storage capaciteit veel beter benut worden dan nu vaak het geval is. Daarmee kunnen veel kosten bespaard worden, in de aanschaf van nieuwe apparatuur, maar ook in het energie verbruik.
Het lijkt mij niet zozeer een probleem van een gebrek aan technologie of inzicht daarin. EMC en vele anderen bieden al jaren technologie op het gebeid van storage om de efficiency te verbeteren. Zo zijn er indexeringssystemen die ervoor zorgen dat een document maar 1 keer fysiek wordt opgeslagen, terwijl de gebruiker het idee heeft dat het op meerder lokaties staat. Er zijn nog veel meer slimme truckjes om deze problematiek te omzeilen. Dat is het probleem niet. Het probleem is vaak dat men niet juist kijkt naar de Total Cost of Ownership van de gehele omgeving. Men investeert met regelmaat in nieuwe servers aangezien dit geen bedragen van noemenswaardige orde zijn. Wanneer je een oplossing zoals ik hierboven beschreef zou moeten implementeren, ziet het investeringbedrag er ineens heel anders uit. Wat men echter vaak vergeet, of wat bedrijven vaak niet interesseert, is dat dergelijke oplossingen op termijn wel vele malen kosteneffectiever zijn dan steeds maar weer nieuwe hardware aanschaffen. Bovendien is de schaalbaarheid ook veel beter.
Ik meen zelfs dat tegenwoordig ook pay as you grow modellen worden aangeboden om de implementatie wat laagdrempeliger te maken.
Weinig nieuws onder de zon dus, de techniek bestond al. Wat volgens mij wel aardig is, is dat het hier een software ontwikkelaar betreft die een pakket aan biedt. Vooralsnog kwam je dergelijke oplossingen vooral bij storage leveranciers tegen, die op deze wijze added value aan hun hardware aanboden. Prima ontwikkeling dus!