Fedora versie 7 is uit. Deze distributie heeft een heel ander achterliggend ontwikkelmodel dan zijn voorganger.
De nieuwe versie van Fedora, een Linux-distributie die is ontstaan uit een samenwerking tussen Red Hat en Fedora, is uit. De belangrijkste nieuwigheid zit ‘m deze keer niet in de software, maar in het achterliggende ontwikkelmodel. Met versie 7 is namelijk het onderscheid tussen de ‘Core’-onderdelen en de ‘Extras’ vervallen. Vandaar ook dat de naam Fedora Core nu is veranderd in gewoon Fedora.
Voorheen was Red Hat verantwoordelijk voor het bouwen van de Core. Ontwikkelaars uit de opensourcegemeenschap konden hun bijdragen in het Extras-gedeelte kwijt. Enerzijds maakt de nieuwe opzet Fedora minder afhankelijk van Red Hat. Anderzijds heeft dat bedrijf de laatste tijd juist meer controle over de producten gekregen.
Zo is de beschikbaarheid van updates van de Fedora-distributies van negen naar dertien maanden verlengd. Dat was voor de Fedora Legacy groep de aanleiding om per direct hun werk te staken. Voorheen kon men hier terecht voor nog een jaar extra ‘ondersteuning’. Dit betekent dat de ‘levensduur’ van een Fedora-distributie juist korter is geworden, en dat is natuurlijk gunstig voor Red Hats commerciële Enterprise Linux.
Daarnaast lijkt ook een aantal belangrijke aanbieders van alternatieve softwarekanalen (de zogenaamde repositories) er de brui aan te hebben gegeven. Zij klaagden al jaren dat ze er bij Fedora niet in kwamen.
Proeftuin
Behalve de structurele aanpassingen in het ontwikkelmodel zijn er ook vernieuwingen in de software zelf aangebracht. De belangrijkste zijn het snel wisselen van gebruikers, een duidelijk onderscheid tussen installaties voor werkstation, desktop of server in de zogenaamde ‘spins’, een op LDAP gebaseerde directory server, KVM-virtualisatie (Kernel Virtualization Machine), de ondersteuning van ‘live’ installaties, een lager stroomverbruik en betere ondersteuning van draadloze netwerken.
Hoewel het geen commercieel product is, kan Fedora toch belangrijk zijn voor de zakelijke markt. Omdat deze distributie fungeert als de proeftuin voor RHEL en het daarvan weer afgeleide CentOS, biedt het een goede gelegenheid om zich op de volgende release van RHEL voor te bereiden. Xen, het paradepaardje van RHEL5, was bijvoorbeeld al veel langer onderdeel van Fedora.