Vaak is het onduidelijk wie voor de schade moet opdraaien van door elektriciteit veroorzaakte storingen. Ligt het aan de apparatuur of aan de kwaliteit van de elektriciteitsleverantie? Promovendus Sjef Cobben wil daarin verandering brengen.
In zijn promotieonderzoek buigt ir. Sjef Cobben zich over de kwaliteit van de elektriciteitsleverantie en wat er moet gebeuren om de verantwoordelijkheden beter te regelen. De 51-jarige Sjef Cobben (Arnhem) verdedigt zijn concrete en direct toepasbare aanbevelingen aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
In zijn onderzoek richt Cobben zich op twee manieren om de kwaliteit én de aansprakelijkheid van elektriciteitsleverantie beter in kaart te brengen. Ten eerste ontwikkelde hij een ‘ABCDEF' classificatie, vergelijkbaar met het energielabel van elektrische apparaten, die de kwaliteit van de elektriciteit kan beschrijven. Dit is een flinke vooruitgang op de huidige situatie, waarbij in plaats van één letter hele rapportages nodig zijn. Deze versimpelde energiecode zou niet alleen voor energiebedrijven én consumenten nuttige informatie zijn, maar zeker ook voor de toezichthouder op de energieleverantie, de DTE (Dienst uitvoering en Toezicht Energie).
Daarnaast richt Cobben zich op het aansluitpunt tussen het net van de netbeheerder en de installatie van de klant. Vaak is dat aansluitpunt in de meterkast, maar bij grotere afnemers kan dit ook een transformatorstation zijn. Zowel de netbeheerder heeft kwaliteitsnormen voor de elektriciteit, als de afzonderlijke gebruikstoestellen, zoals computers of tv's. Toch komt het nog vaak voor dat er storingen optreden terwijl aan alle normen is voldaan. "Het maakt een groot verschil uit of er twee of vijftig toestellen op hetzelfde aansluitpunt zitten. Er moeten dus gewoon normen komen voor het aansluitpunt." Cobben doet dan ook in zijn proefschrift een concreet voorstel voor deze normen.
Of de energiebedrijven en de toezichthouder de voorstellen van Cobben overnemen valt nog te bezien. "Ik heb nog geen reactie van de DTE gehad, dus dat weet ik nog niet". Wel heeft hij al veel reacties van collega´s uit de energiebranche mogen vernemen. "Die waren over het algemeen positief. Bij Continuon wordt de classificatie nu al toegepast bij het meten van de kwaliteit van de spanning."