Toen ik nog student was, bestonden er geen cd’s, maar lp’s. Voor het afspelen van lp’s had je minimaal een pick-up, een versterker en geluidsboxen nodig.
Om deze apparaten met elkaar te laten samenwerken, moest er af en toe wel gesoldeerd worden. Speciale stekkertjes moesten soms aan kabeltjes gemonteerd worden. De apparatuur, vooral de pick-up moest periodiek bijgesteld worden. Om te voorkomen dat zangers onnatuurlijk hoge of lage stemmen zouden hebben, moest je de draaisnelheid van de pick-up goed afstellen. Het was eigenlijk een heel gedoe. Maar ja, als student dacht je daar niet bij na, je modderde gewoon door. Tijd genoeg.
Mijn ouders waren slimmer. Ze hadden ook meer budget. Ze kochten een all-in-one Bang&Olufsen geluidsinstallatie. Niks draadjes, niks solderen, niks afstemmen. Stekker erin en gelijk genieten van de muziek.
Veel datawarehouses zijn de laatste vijftien jaar op dezelfde wijze gebouwd en onderhouden als ik mijn geluidsinstallatie onderhield: veel tunen, veel optimaliseren. We weten allemaal dat hier veel tijd en geld in gaat zitten. Tijd en geld wat eigenlijk aan andere taken besteed zou moeten worden, namelijk het ontwikkelen van de ideale rapporten voor de gebruikers.
Voor die organisaties die er ook zo over denken, is er een Bang & Olufsen tijdperk aangebroken. We noemen deze Bang & Olufsen’s de datawarehouse appliances (dwa). Het idee is als volgt: je koopt een machine, voorziet deze van elektriciteit, koppelt hem aan het netwerk, creëert de benodigde tabellen, vult die tabellen met gegevens, en de rapporten kunnen gedraaid worden. Er hoeft niet eerst maanden getuned en geoptimaliseerd worden. Een dwa geeft veel eerder ‘performance out of the box’.
Men zou kunnen stellen dat het bekende Teradata de voorloper in deze markt was. De laatste tijd zijn er echter enkele nieuwe leveranciers bijgekomen, zoals Netezza, DATAllegro, en de Sun Data Warehouse Appliance. Laatstgenoemde komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Sun en Greenplum. Let wel, dit zijn niet allemaal kolossale apparaten. Een kleine Sun DWA is iets groter dan een flinke pc, maar biedt wel ruimte voor een 20 terabyte datawarehouse. Voor de meeste organisaties is dat meer dan genoeg.
Netezza is gemaakt met speciale hardware, de twee andere maken gebruik van relatief standaard hardware- en softwarecomponenten. De Sun dwa is waarschijnlijk degene met de minst exotische hardware. Bij Netezza en de Sun dwa kopen we een machine waar binnen de processoren en de harde schijven zijn opgenomen. DATAllegro is gebaseerd op Ingres en Sun dwa op PostgreSQL. Alledrie hebben een ‘extreme shared nothing’ architectuur en bezitten technieken om partitionering in deze architectuur efficiënt te verwerken.
Een dwa biedt diverse voordelen. Er blijft meer tijd over voor het maken van rapporten. Queries worden sneller verwerkt. Queries, die voorheen vanwege hun slechte prestaties niet mogelijk waren, kunnen nu wel verwerkt worden. De kosten van het databasebeheer zullen dalen en veranderingen wat betreft informatiebehoeften kunnen sneller geïmplementeerd worden.
Het kan niet anders dan dat deze producten een deel van de markt wegkapen bij de klassieke databaseservers. IBM en Oracle zullen echter niet achterover leunen, maar hierop reageren. Hoelang zal het duren voordat IBM met een eigen dwa komt? Het bedrijf heeft de databasetechnologie en de hardware in huis. En wat zal Oracle doen? Koopt het een van deze nieuwkomers op? Dat is zeker niet uitgesloten. Oracle heeft al eens geëxperimenteerd met een eigen databaseserver op een speciale machine, de Oracle appliance, maar dat is nooit een succes geworden.
Dit jaar zal de dwa ongetwijfeld doorbreken. De producten zijn beschikbaar, de prijzen zijn laag. Het is aan jou om te bepalen of je zelf snoertjes wilt blijven solderen, of dat je ook een Bang & Olufsen aanschaft.
Geachte Rick van der Lans, wij zullen eind dit jaar geschikken over een eBS implemntatie. Hierop willen we ook weer een datawarehouse bouwen. Voor de traditionele datawarehouses hebben we een afzonderlijke dwh-machine. Moeten we dat ook zo gaan doen voor de bij het eBS-systeem behorende datawarehouse? Of gaat eBS uit van een andere architectuur. In uw artikel geeft u aan dat Oracle nog geen dwa heeft.
Bij voorbaat dank voor het antwoord.
Met vriendelijke groet.
Lezende het stuk van Rick van der Lans bekroop me een jaren 60 gevoel (ik ben uit 1952). Het leuke van ouder worden is, dat je geschiedenis gaat waarderen en kunt relativeren. Ik wil Rick geenszins afkraken en ben het deels met hem eens, maar er blijft toch altijd nog zoiets als C&A vs. Armani…
Lees maar mijn epistel: Het dilemma van de dagelijkse kleding
Toen ik nog jong was, bestonden er geen H&M’s, maar V&D’s. Voor het bijwonen van feestjes had je minimaal een trui, een broek en bijpassende schoenen nodig. We achrijven het jaar 1968..
Om deze kledingstukken met elkaar te laten combineren, moest er af en toe wel gesjoemeld worden. Speciale knoopjes moesten soms aan hemdjes gemonteerd worden. De kleding, vooral de bovenkant moest periodiek bijgesteld worden. Om te voorkomen dat je uit de toon viel, moest je de stropdas goed bijstellen. Het was eigenlijk een heel gedoe. Maar ja, als student dacht je daar niet bij na, je modderde gewoon door. Tijd genoeg.
Mijn ouders waren slimmer. Ze hadden ook meer budget. Ze kochten een ensemble. Niks hemdjes, niks stropjes, niks afstemmen. Lekker er op uit en gelijk genieten van de muziek.
Veel garderobes zijn de laatste vijftien jaar op dezelfde wijze gecrerd en onderhouden als ik mijn garderobe onderhield: veel tunen, veel optimaliseren. We weten allemaal dat hier veel tijd en geld in gaat zitten. Tijd en geld wat eigenlijk aan andere taken besteed zou moeten worden, namelijk het ontwikkelen van de ideale outfit voor de gebruikers.
Voor die gebruikers die er ook zo over denken, is er een C&A tijdperk aangebroken. We noemen deze C&A’s de Dayli Wardobe Appliance (dwa). Het idee is als volgt: je koopt een klerenkast, voorziet deze van kleding, legt deze bij elkaar, crert de benodigde ruimte, vult die ruimte met accessoires, en de ensembles kunnen samengesteld worden. Er hoeft niet eerst maanden getuned en geoptimaliseerd te worden. Een dwa geeft veel eerder ‘performance out of the closet’.
Men zou kunnen stellen dat het bekende V&D de voorloper in deze markt was. De laatste tijd zijn er echter enkele nieuwe leveranciers bijgekomen, zoals M&H, You!, en de Sun Shine Appliance (allen fantasienamen). Laatstgenoemde komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Sun en Shine. Let wel, dit zijn niet allemaal kolossale zaken. Een kleine Sun DWA is iets groter dan een flinke winkel, maar biedt wel ruimte voor een 20 tal shells. Voor de meeste winkels is dat meer dan genoeg.
M&H maakt gebruik van speciale grondstof, de twee andere maken gebruik van relatief standaard katoen- en viscosecomponenten. De Sun dwa is waarschijnlijk degene met de minst exotische stof. Bij M&H en de Sun dwa kopen we een ensemble waar binnen de schouderstukken en de taillenaad zijn opgenomen. DATAllegaar is gebaseerd op Ginres en Sun dwa op PostregLINE. Alledrie hebben een ‘extreme shared nothing’ architectuur en bezitten technieken om partitionering in deze maatvoering efficit te verwerken.
Een dwa biedt diverse voordelen. Er blijft meer tijd over voor het maken van combinaties. Kledingvragen worden sneller verwerkt. Kledingvragen, die voorheen vanwege hun slechte omschrijving niet te beantwoorden waren, kunnen nu wel verwerkt worden. De kosten van het kledingbeheer zullen dalen en veranderingen wat betreft kleedbehoeften kunnen sneller geplementeerd worden.
Het kan niet anders dan dat deze producten een deel van de markt wegkapen bij de klassieke kleermakers. MBI en Delphi zullen echter niet achterover leunen, maar hierop reageren. Hoelang zal het duren voordat MBI met een eigen dwa komt? Het bedrijf heeft de confectie en de machines in huis. En wat zal Delphi doen? Koopt het een van deze nieuwkomers op? Dat is zeker niet uitgesloten. Delphi heeft al eens geexperimenteerd met een eigen kledingmaker op een speciale naaimachine, de Delphi appliance, maar dat is nooit een succes geworden.
Dit jaar zal de dwa ongetwijfeld doorbreken. De producten zijn beschikbaar, de prijzen zijn laag. Het is aan jou om te bepalen of je zelf kleren wilt blijven combineren, of dat je ook een ensemble aanschaft..
Naschrift. In 2007 blijkt dat er meer is dan confectie. Hoewel tot een grote mate van perfectie verheven is de vraag naar maatwerk niet verdwenen. Integendeel: Armani, Prado, Versace, Vouton, en alle Nederlandse specialisten niet te vergeten: er zal altijd vraag zijn naar mooier, beter.., uniek…, taakgericht…., doelgericht….. Nieuwsgier en wetenschap zullen blijven trekken en Rick en ik zullen daar ongetwijfeld met ingehouden adem naar blijven kijken. Mogen we nog lang mogen kijken!