Getronics PinkRoccade wil de Nederlandse omroepwereld helpen hun audio- en videomateriaal te digitaliseren. Daartoe presenteerde het onlangs zijn nieuwe product ‘Digital Asset Management’.
"Audio- en videomateriaal is aan degeneratie onderhevig. Omroepen kunnen niet meer eeuwig wachten met het digitaliseren van hun materiaal", zegt Leo Wiegel, account director media bij Getronics PinkRoccade. "Als ze nog drie jaar wachten, zijn de tapes straks weg." De afgelopen twee eeuwen is een enorme hoeveelheid beeldmateriaal ontstaan, waarvan flink wat tapes letterlijk op sterven na dood zijn, omdat ze verstenen en onbruikbaar worden. Niet alleen om deze reden is digitalisering belangrijk. "Veel materiaal op tapes en andere dragers is nu niet makkelijk te benaderen. Steeds meer zetten omroepen audio en video op hun website. Dat betekent dat het materiaal ook goed te doorzoeken moet zijn en dus geïndexeerd moet worden." Een schone taak voor de dienstverlener uit Nieuwegein, die een gat in de markt ziet. "Ik ben nog geen concurrenten tegengekomen", aldus Wiegel. In België is Getronics ook al in gesprek met diverse mediabedrijven. "Ik verwacht dat dit tientallen miljoenen euro's kan opleveren. Het is geen project dat in een paar maanden gerealiseerd is."
Getronics PinkRoccadeis geen vreemde in medialand. Zo levert het de diensten rondom het Noorse content management systeem Escenic dat bij vrijwel alle grote Nederlandse dagbladen in gebruik is. "De Noren blijven het product doorontwikkelen, wij leveren de installatie, het beheer en alle omliggende diensten", verduidelijkt Wiegel de constructie. In oktober vorig jaar werd het Duitse uitgeefconcern Axel Springer als klant in de armen gesloten. "Kranten willen op hun website steeds meer diensten bieden, zoals streaming video, het bekijken van de krant, de mogelijkheid om berichten of filmpjes naar mobiele telefoons te sturen. De meest uitgebreide implementatie van het systeem hebben we bij de Volkskrant gedaan", vertelt Wiegel.
"De Nederlandse omroepen beginnen zich nu te realiseren dat ze een it-probleem hebben", grijpt Wiegel nog even terug op het komende digitaliseringsproject. "Normaal gesproken doet de omroepwereld zaken met bedrijven als Sony en andere audio visuele partijen, maar nu moeten ze naar partijen die het beeldmateriaal massaal kunnen digitaliseren, verwerken en opslaan."
Ik heb met verbijstering dit artikel gelezen. Deze account manager weet echt niet wat er in Hilversum al gebeurd. Er zijn diverse bedrijven die hier al heel ver mee zijn. Een goede concurrentie analyse lijkt me geen overbodige luxe.
De meeste grote omroepbedrijven kampen nog met giga-voorraden aan analoog beeldmateriaal. Ook uit het verleden…
Volgens mij biedt Getronics PinkRoccade in het kader van digitalisering een ketenoplossing aan voor logistiek, distributie, opslag van analoge media onder ISO gecertificeerdecondities, encodering naar archief en productie en webformaten voor audio en video. Onderdeel van deze keten is een Digital Asset Management oplossing vanuit een organisatiebreed model voor media organisaties uit de uitgeverijwereld zowel als RTV. De markt vraagt immers om crossmediale oplossingen van waaruit zowel traditionele als nieuwe media uitingen mogelijk moeten zijn. Tevens biedt Getronics PinkRoccade diensten aan omtrent hosting en distributie (o.a. streaming oplossingen. Voor o.a. de Volkskrant, Axel Springer en The Independent en verzorgt zij implementaties van WEB CMS systemen en de daarbij horende videostreaming. Deze genoemde ketenoplossing vanuit 1 organisatie is uniek in ICT Nederland, los van het feit dat Hilversum voor bepaalde specifieke onderdelen natuurlijk ook oplossingen heeft gevonden.
Volgens mij werkt Karl bij Getronics. Of hij wacht totdat de aandelen weer wat waard worden. Geduld Karl, heel veel geduld.
Het grappige aan dit verhaal vind ik dat de account manager het feit dat Getronics CMS implementaties aanhaald om aan te geven wat hun ervaring is met het digitaliseren van oude video beelden. Ik ga er vanuit dat we de laatste beelden van de treinkaping gezien hebben.
Het leven bestaat nu eenmaal voor een groot gedeelte uit beheer. Je kan digitaliseren tot je er bij neervalt, maar zonder management, een behoorlijke ontsluiting, oplossing voor rechtenafhandeling en goede zoekmachine gaat het weer voor tientallen jaren de (digitale) kelder in zonder dat de professionele hergebriuker en het grote publiek toegang tot het materiaal heeft. Vandaar dat Digital Asset Management als centrale factor zo belangrijk is voor ontsluiting van document en AV-archieven. En wat die aandelenkoersen betreft, die gaan met de komst van de Getronics PinkRoccade oplossing voor DAM alleen nog maar verder de lucht in.
Heeft deze meneer wel een van de digitale voorziening gehoord? http://www.digitalevoorziening.nl
Het lijkt mij dat de mensen in Hilversum van NOB Cross Media Facilities iets meer verstand hebben van deze materie dan de heer van Getronics en derhalve ook niet zitten te wachten op Getronics in deze.