Bijna 8 op de 10 Nederlanders vindt dat pc’s en internet beter moeten worden beveiligd. Eén op de drie is zelfs bereid hiervoor te betalen.
23 procent van de door InSites Consulting/Living Tomorrow ondervraagde internetgebruikers weigert nog steeds om online te shoppen. De oudere gebruikers (55-64 jaar) vermijden vooral het chatten. Ook het registeren op bepaalde websites en het opgeven van een emailadres wordt vermeden. De jongere doelgroep (18-34 jaar) doet dit meer in vergelijking met andere leeftijden. Om de privacy te beschermen worden vaak foutieve persoonlijke gegevens opgegeven (32 procent), meerdere emailadressen gehanteerd (52 procent) en cookies zo snel mogelijk verwijderd (59 procent).
Op de vraag wie verantwoordelijk is voor de bescherming van privacy zegt 8 op de 10 dat je daar in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor bent. Tegelijkertijd wordt ook een grote rol toebedeeld aan de provider (6 op de 10) en aan de bedrijven en instellingen van bezochte website. Slechts één op de drie vindt dat de overheid ook een beschermende rol heeft.
Beste redactie,
Het feit dat winkelen op het internet onveilig zou zijn is een misvatting. Het is waar dat gebruikers online kwetsbaar kunnen zijn op het gebied van identiteitsfraude wanneer ze online shoppen, maar alleen als ze hun pc niet juist beveiligen.
Neem bijvoorbeeld je eigen huis. Je zou ook niet weggaan zonder de deur dicht te doen of het alarm er op te zetten toch? Zo werkt het ook bij het internet. Je moet je computer afsluiten, zodat buitenstaanders er geen informatie vanaf kunnen halen. Aangezien hackers erg slim zijn om toch je computer binnen te komen, hieronder nog een paar tips om je pc goed te beveiligen:
– Weet met wie je te maken hebt op het internet. Bezoek alleen bekende en betrouwbare websites. Klik nooit op een link of e-mail waarvan je niet zeker bent of deze betrouwbaar is
– Installeer je systeem en webbrowser-software zorgvuldig en zorg ervoor dat je deze regelmatig update
– Gebruik moeilijk te achterhalen wachtwoorden (cijfers en letters) of een sterke verificatietechnologie om persoonlijke informatie te beschermen
– Zorg dat je een aparte credit card hebt voor gebruik online met een kleine bestedingsmogelijkheid om verlies van grote bedragen te voorkomen
– Gebruik antivirus-software, een firewall en anti-spywaresoftware om je computer veilig te houden
– Zorg ervoor dat je een back up maakt van belangrijke bestanden
Aline Kouninioti, vice-president sales bij PC Tools
Als beveiliging heb ik AVG free edition, Comodo firewall (ook gratis) en Windows Defender (ook gratis te downloaden bij windows XP). Met CCcleaner schoon ik de computer 1x per week op. Meerdere gezinsleden gebruiken de computer voor email en downloaden van muziek (via oa shareaza) 1x per maand kijk ik na, welke processen er gaande zijn op de achtergrond (met winpatrol, ook gratis) Een beetje computerkennis is vereist. Maar tot nu toe draait de boel al lange tijd probleemloos.
@ boventstaande tips
Alles op de computer is virtueel, de sites, de beveiliging, de binnendringes etc etc. Iedereen kan zien of een slot op de deur opengebroken is of niet, maar datzelfde geldt helaas niet voor computers. Gebruikers kunnen simpelweg niet altijd waarnemen of hun computer is gefecteerd door een rootkit, virus, trojan of andere ongewenste programma’s. Daarom vind ik de tips als “Weet met wie je te maken hebt op het internet” en “Bezoek alleen bekende en betrouwbare websites” niet zinvol, omdat het gewoon niet te zien is. Dit geeft mensen alleen maar een vals gevoel van veiligheid.
Internet is een onveilig medium en dit vormt altijd een risico.