Het pensioen van ict’ers is vaak geregeld via een beschikbare premie-regeling of een pensioenverzekeraar. Dat is niet altijd de beste oplossing.
Van de bedrijven in de ict-dienstverlening heeft 60 procent het pensioen van de werknemers geregeld met beschikbare premie. Een groter deel, 88 procent, heeft het pensioen van haar werknemers geregeld bij een pensioenverzekeraar. Dat blijkt uit benchmarks van Centraal Beheer Achmea. Volgens FNV-bestuurder Gerard van Hees is pensioen regelen via beschikbare premie of een pensioenverzekeraar niet altijd de beste oplossing. "Een deel van de premie die betaald wordt gaat verloren aan administratiekosten. Dat is een veelvoud van dat de administratiekosten die bij pensioenfondsen in rekening wordt gebracht", zegt van Hees. Hij merkt inderdaad ook dat er in de ict veel gewerkt wordt met beschikbare systemen. Vaak is dan wel de inleg gedefinieerd, maar is niet duidelijk wat de uiteindelijke output zal zijn. "De onderzekerheid ligt daarom bij de werknemer", zegt Van Hees.
Iets meer dan vijf procent van de bedrijven in de ict heeft een eindloonregeling. Dat is een stuk minder dan het gemiddelde van 12 procent. Bij een eindloonregeling is het uiteindelijke pensioeninkomen afhankelijk van het salaris dat verdiend wordt op de pensioendatum. "Dit soort systemen zijn in het algemeen aan het verdwijnen. De reden dat het percentage in de ict laag is, is ook te verklaren aan de hand van de jonge pensioenfondsen", zegt van Hees.
Bij indiensttreding is het slim om te berekenen wat de totale beloning is. "Je zou zeggen dat bedrijven waarbij het pensioen slecht geregeld is, dat zij wel meer loon betalen", zegt Van Hees. Een werknemer moet zelf uitmaken wat het belangrijkste is. Maar ict'ers blijken vooralsnog weinig waarde te hechten aan een goed pensioen. Judith Bokhorst, consultant bij De Breed & Partners: "Maar een pensioenbijdrage is geen sexy component. Jongeren zeggen: ‘geef mij maar een luxe auto'".