Veel ervaren ict’ers overwegen uit de sector te stappen en voor een ’tweede carrière’ te kiezen. Werkgevers beseffen vaak niet dat ouder personeel zich op een andere manier wil binden en ontwikkelen.
Stel, je werkt al vijftien jaar naar volle tevredenheid in de ict. Net als bij vele andere veertigers komt er een moment waarop je jezelf afvraagt hoe het nu verder moet. Blijf je werken in de informatietechnologie of kies je voor een tweede carrière? "Mensen op de helft van hun carrière zitten vaak met zingevingvraagstukken. Ze zijn op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en privé. Wat vinden ze nu echt leuk en belangrijk en welk werk past het beste bij hun krachten en drijfveren?", legt Heleen Hamann van HR-bureau GITP uit. Deze trend ziet ze niet alleen in de ict-sector.
Wat in de ict volgens Hamann meer speelt dan elders, is dat veel professionals tien tot vijftien jaar geleden aan de slag gingen zonder een echte ict-opleiding gevolgd te hebben. "Ze zijn in de hype gestapt van snelle jongens, dikke auto's en het grote geld." Veel van hen zitten, net als andere veertigers, nu op een kruispunt in hun leven: switchen of blijven? Die keuze wordt mede bepaald door de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Door de krapte is er een bepaalde zekerheid van een baan. Hierdoor zullen ook veertigers de komende jaren steeds makkelijker durven switchen. Het is dus belangrijk ook deze groep te binden aan de organisatie."
In de ogen van Hamann beseffen werkgevers vaak niet dat ict'ers in een andere levensfase zich ook op een andere manier willen binden aan werk. Veel bedrijven maken daardoor in het binden van medewerkers te weinig onderscheid tussen medewerkers van twintig jaar en die van veertig. Organisaties zouden meer tijd moeten investeren om te achterhalen wat er bij oudere ict'ers leeft. "Het denkproces vindt vaak thuis plaats, op de bank. Door te praten met je werknemers of tijdens werktijd een coach beschikbaar te stellen, kun je hen faciliteren in de oriëntatie op hun tweede loopbaanhelft. Zo voorkom je dat je voor een voldongen feit komt te staan als mensen weggaan of zich ziek melden."
Ik denk niet dat het probleem bij de werknemer ligt, maar bij de huidige vorm van de arbeidsmarkt en de “wil” van de werkgever. Het gaat uiteindelijk om de winst. Maar de werkgever moet ook een andere attitude ten opzichte van de oudere werknemers aannemen, en ook ten opzicht van reintegratie-/terugkeerende werknemers (WAO/WW/BIJSTAND), die best graag willen werken en hun kennis en ervaring willen overdragen. Of ook omdat ze graag iets nieuws willen leren in de ict-sector, en daar in een second life een tweede loopbaan willen ontplooien. De Nederlandse arbeidsmarkt is daar echter nog lang niet aan toe. Zulke personen stuurt men liever naar de ziektewet–>wao–>ww–>bijstandswet….in plaats van dat de werkgever probeert om deze personen te behouden, via een nieuw (om-)scholingstraject en/of nieuwe loopbaantraject! met nieuwe uitdagingen voor beide kanten…..
Tip voor alle ict’ers (en niet ict’ers): investeer in je eigen professionalisering. Denk niet: ik doe dit al 20 jaar, dus ik ben een professional. Dan kom je van een koude kermis thuis. Met name de ict is een vak waarin veel veranderd. Deze veranderingen moet je absorberen, anders komt er een moment dat je zelf of iemand anders er achter komt dat je gemist kunt worden. En dan is het te laat. Bouw wekelijks/maandelijks tijd voor vakliteratuur of seminars in. Blijf leren. De Open Universiteit is een tip. Hoeft niet altijd direct met ict te maken hebben, of met je functie op dat moment, maar verbreed en verdiep.
En dan is er de overheid die waarschuwt dat we langer moeten gaan werken, tot na ons 65e, maar 50-plussers komen niet meer aan de bak. Dat is pijnlijk paradoxaal.
Met interesse lees ik de reactie op het artikel. Hier en daar is het wat zwart-wit, maar in grote lijnen zal het wel kloppen. Zo hebben we allemaal onze ervaringen.
Ben nu al een tijdje aan het solliciteren en merk aan mezelf dat de motivatie mij ontbreekt na een paar afwijzingen. Het is zuur om te moeten constateren dat Ernst & Young afgelopen week wederom meldt dat er toch echt een tekort is aan ICT’ers. Ben in het verleden goed geschoold en heb een aanzienlijke ervaring opgebouwd, en was goed gemotiveerd. Ben in de dertig en denk ik nu al teoud. Stop er dus maar mee en laat het over aan jullie! Succes. Ga wat anders doen.
@Anoniem F.: Ik ben bereid om het gesprek met je aan te gaan voor een baan als research consultant bij e-people. Bel/mail me maar!
@ De rest: Wij weigeren als bureau om te selecteren op leeftijd al wordt het ons wel vaak gevraagd en ik heb nog wel wat goede tips om je leeftijd te maskeren zonder te liegen natuurlijk. Dan kom je wat vaker op gesprek en ‘live’ iemand afwijzen op leeftijd is natuurlijk niet zo makkelijk en bovendien hoogst illegaal sinds enige tijd.
Ik beluister een trieste ondertoon bij de meeste reacties op dit bericht. Ik denk dat je tijdens je ict-carrie telkens tijdig de bakens moet verzetten om jezelf in de markt te houden. Ik werk al 20 jaar in de ict en ben vanuit engineering via projecten, naar programma’s en architectuur gegroeid. Dit overigens onder eigen regie. Dus telkens aangeven bij je werkgever: ik doe nu dit en daar wil ik naartoe. Ook moet je kijken dat je niet technologie-gebonden wordt uitgefaseerd, tegelijkertijd met de de generatie software en systemen.
Dit houd je ook scherp en je moet mee in de stroom. Ik denk dat dit overigens voor alle carries geldt, je eigen lijn uitstippelen, zorgen dat je marketable blijft en zorgen dat je inhaakt op een volgende cyclus in de ict. Ik verwacht dat ik in deze branche mijn pensioen makkelijk haal en ik weet ook niet wat ik over 5 jaar in deze branche zal doen.
Net als W bespeur ik een ondertoon van afhankelijkheid in de bovenstaande verhalen. Ik wil de ongetwijfeld negatieve ervaringen niet bagatelliseren, maar er is zeker een mate van eigen regie over de loopbaan vereist als je jezelf verkoopbaar wil houden. In mijn eigen functie als hoofd van een systeemontwikkelingsafdeling verbaast het mij regelmatig dat medewerkers van amper 40 jaar zichzelf al hebben opgegeven en alleen nog maar gaan voor de zekerheid van hun baan tot hun pensioen. Dat is 25 jaar werk! Gates heeft in minder tijd een miljarden bedrijf van Microsoft gemaakt.
Bij mijn aannamebeleid ben ik naast de meegebrachte technische vaardigheden primair geteresseerd in ervaring en de uitwerking van de ambities op de korte en middellange termijn. Het is mijn ervaring dat dit een betere graadmeter is voor de toekomstige toegevoegde waarde van een kandidaat dan leeftijd.
Ik ben 35 en werk inmiddels 13 jaar in de ICT. Wat mij opvalt, is dat op een bepaald moment haast van je verwacht wordt dat je een leidinggegevende functie gaat bekleden. Je wordt haast als een looser beschouwd indien je bijv. na 10jaar werken nog steeds met de inhoud bezig bent. De ‘inhoud’ is dan een vaak gebezigd begrip om het werk dat je doet omlaag te praten. Dat vind ik jammer. Je kunt haast geen carrie lijkt te kunnen maken als je toch inhoudelijk bezig wil blijven. Vergelijk het met de specialisten in de ziekenhuizen: die kunnen toch wel een goed belegde boterham verdienen?
Wij zoeken al geruime tijd ervaren mensen in de ICT, leeftijd is geen issue, ruime ervaring en piepjong zijn lukt immers niet! We zijn niet zo’n “snelle” organisatie waar de mensen net zo snel versleten worden als de versies van de software die we gebruiken. Investeren in mensen is immers investeren in de toekomst.
Wat de leeftijd betreft, ook met 60+ kun je bij ons nog een nieuwe start maken als je dat wilt (jonger mag en kan natuurlijk ook….). Dus hoezo na 45 afgelopen…
We zijn een goede werkgever die verschillende uitdagingen heeft, voor elk wat wils. Dus als je ook goed genoeg bent voor 16 miljoen mensen kun je bij ons aan de slag.
Ik denk dat er een bijkomend probleem is. Ik werk al 25 jaar in de ICT en heb het nu eigenlijk ook wel gezien. Door de jaren heen ben ik echter steeds meer gespecialiceerd met als gevolg dat ik nu eigenlijk niets meer kan. En wat ik nog wel kan begint aardig saai te worden. Meer mensen zullen dat probleem hebben.
Hmmm, 47 jaar, nog steeds werkzaam in de ICT en gelukkig weer bezig met het volgende sprongetje. En heel andere ervaringen dan ik hierboven lees. In 2004 werkloos geworden en zegge en schrijve dat maar n week geweest. Dat had al niet eens gehoeven, maar dat weekje vakantie was toch wel lekker.
Ik wil niet met vingertjes wijzen, maar ik geloof dat jezelf presenteren en zorgen dat je op een aantal vlakken gecertificeerd blijft toch wel erg belangrijk is.
Paar maanden terug mijn CV op Monsterboard gezet en “omgekomen” in de reacties en een nieuwe baan per 1-8.