Vooral Teradata heeft te vrezen van goedkopere oplossingen Een database, dataopslag en verwerkingseenheden in één machine is niet nieuw. Teradata biedt deze oplossing voor datawarehousing al langer aan, maar krijgt nu concurrentie van aanbieders die (goedkope) standaardcomponenten gebruiken. Ook Oracle en IBM moeten de databasemachine in de gaten houden.
Men neme een open source besturingssysteem (Red Hat bij Netezza en Suse Linux bij Datallegro), een open source database (PostGreSQL bij Netezza en Ingres R3 bij Datallegro) en standaardprocessoren. Stop dat geheel in een (grote) kast met nog wat koeling en zo, met daarbij nog wat eigen software om queries goed te laten verlopen. Dan ontstaat er een datawarehouse dat queries verbluffend snel tot resultaten weet te brengen tegen relatief lage kosten. Zie hier de databasemachine, tegenwoordig vaker een datawarehouse appliance genoemd.
Teradata is altijd heer en meester geweest op deze markt, maar legt het op prijs/prestatieverhouding af tegen de nieuwkomers. Die gebruiken namelijk commodity-componenten, waar Teradata nog fabriekseigen onderdelen gebruikt en daardoor moeilijker overweg kan met aanvoerende of afnemende systemen. Ook IBM heeft een databasemachine gebouwd rond DB2: de BCU (Balanced Configuration Unit), en biedt deze vooral aan op verticale markten, zoals de gezondheidszorg.
Peter Dieleman, directeur van BI-specialist Inergy uit Woerden: "De belangrijkste reden van onze klanten om over te stappen is het kostenaspect. Datawarehouses zijn duur in onderhoud, terwijl een appliance nauwelijks onderhoud vergt. Daarom denk ik dat ook Oracle beducht moet zijn."
De nieuwkomers zijn het eerdergenoemde Netezza, Datallegro (beide sinds 2003 op de markt), maar ook Greenplum's Bizgress en Vertica. Laatstgenoemde is een bedrijf van ‘databasegrootvader' Mike Stonebraker. Om onduidelijke reden houdt HP zijn intrede op deze markt stil, maar met Neoview blaast het bedrijf sinds maart 2007 ook zijn partij mee. Neoview is eigenlijk een voortzetting van Tandem Non-Stop SQL.
Onderling zijn er op technisch vlak grote verschillen, maar alle systemen hebben gemeen dat zij verder gaan waar (relationele) databases vastlopen wegens gebrek aan performance en/of schaalbaarheid. Daar staat tegenover dat de appliances niet goed zijn in real-time applicatieverwerking en een gecombineerde analyse van tekst en data.
Maar Philip Howard, analist bij Bloor Research, meent dat Netezza en consorten achter de schermen bezig zijn deze tekorten weg te werken. "Ze hebben vooraanstaande klanten binnengehaald en met dat geld kunnen ze hun producten verbeteren." Howard denkt dat in eerste instantie Teradata op zijn tellen moet passen.
Appliances moeten ook worden beheerd. Voor database engines geldt dat ook hier DBA-activiteiten nodig zijn. Dit vergt specifieke kennis, waarmee de appliance ineens veel meer “echte” database trekjes krijgt.
Het neigt er steeds meer naar dat leveranciers, die vroeger software hardware (apart) leverden, nu alles op een hoop gooien en dit als “appliance” aanbieden.
Beste meneer Molenaar, zou u niet eens een column aan het fenomeen appliances willen wijden?