Dat computers veel hitte afgeven, weten we wel. Ook dat het aanpakken ervan lastig is. De meeste winst valt niet zozeer bij de computers zelf te behalen, maar bij de koeling. Niet harder koelen, maar slimmer luidt het devies.
Tijdens de lange, hete zomer van 2006 deden zich in ons land serieuze problemen voor met de koeling van datacenters en serverruimten in bedrijven. Dat kan dit jaar weer gebeuren. Carrie Higbie, expert op het gebied van het ontwerp van datacenters, raadt af om dan maar meteen veel geld uit te geven aan extra koeling, dus extra energie. Datacentermanagers kunnen beter eerst nog eens goed ‘onder de motorkap’ kijken, vindt ze, want met tamelijk eenvoudige maatregelen valt er vaak nog heel wat koelwinst te boeken.
Blades schuldig
Het wordt steeds warmer in datacenters. Anders dan je zou vermoeden heeft dat maar weinig met klimaatverandering te maken, stelt Higbie, die Global Network Applications Market Manager is bij Siemon, producent van netwerkbekabeling. “De hoofdoorzaak van de opwarming van datacenters is dat er steeds krachtiger bladeservers worden toegepast, vaak met meerdere processoren per machine. Dat vergt om twee redenen aanzienlijk meer stroom: het directe verbruik door de chips en de stroom die nodig is om de geproduceerde warmte weer af te voeren.”
Sommige datacenters wijken daarom al uit naar plaatsen waar de stroom minder duur is, constateert ze. “In een aantal gevallen is zo’n verhuizing eigenlijk niet nodig, omdat de kosten ook verlaagd hadden kunnen worden door het datacenter zelf beter op orde te brengen.”
Maatregelen
Higbie somt zeven stroombesparingmaatregelen op, die managers van datacenters en serverruimten moeten treffen:
1. Zorg dat oude, niet meer gebruikte kabels overal worden weggehaald. Zij belemmeren de luchtcirculatie. Zorg ook dat de resterende bekabeling goed wordt gebundeld.
2. Plaats apparatuur die veel warmte produceert bij elkaar. Maak een duidelijk onderscheid in warme en minder warme sectoren. Plaats warme en ‘koele’ apparatuur niet naast of door elkaar heen.
3. Zorg dat de lege vakken in racks worden afgedekt.
4. Maak gebruik van virtualisatie en zorg dat de processoren worden benut op 50 tot 75 procent van hun vermogen. Tussen 0 en 50 procent neemt het energieverbruik namelijk lineair toe. Tussen 50 en 75 procent is er maar weinig stijging in verbruik. Boven de 75 procent neemt het echter weer lineair toe.
5. Gebruik voedingen en bekabelingen, die overeenkomen met de TIA 942-richtlijn van de Telecommunications Industry Association. Deze richtlijn, de Telecommunications Infrastructure Standard for Datacenters, is te vinden op de website van de Telecommunications Industry Association (TIA).
6. Werk alleen met gecertificeerde installateurs en zie er op toe dat zij hun werkzaamheden zorgvuldig documenteren.
7. Overweeg toepassing van een systeem voor intelligent infrastructure management (iim), waarin dan alle toevoegingen en wijzigingen binnen het datacenter gedurende de gehele levencyclus worden bijgehouden.
De fabrikanten van hardware spannen zich tegenwoordig ook in om het energieverbruik van ict terug te dringen. Zij richten zich op de servers en voedingen. Higbie is vooral te spreken over de nieuwste voedingen van IBM, die 40 procent minder stroom verbruiken. “Maar dan nog”, zegt ze. “Ook al reduceren de fabrikanten van hardware het verbruik met de helft of zelfs nog met meer dan dat. Al die winst kan makkelijk weer verloren gaan als je zelf de infrastructurele zaken in het datacenter niet goed op orde hebt.”
Verdubbeling in vijf jaar
Het energieverbruik van datacenters is in de periode van 2000 tot 2005 verdubbeld. Dat komt neer op een toename van 15 procent per jaar. Ondanks het effect van allerlei energiebesparende maatregelen wordt voor de komende vijf jaar opnieuw een stijging voorzien van tussen de 40 tot 75 procent.
Zie ook het artikel ‘Stroomverbruik rekencentra in vijf jaar verdubbeld’.