Opleidingen voor informatiebeveiligers kunnen niet voldoen aan de grote vraag naar gekwalificeerd personeel. De aanwas van pas afgestudeerden professionals is te laag en kennis en vaardigheden sluiten onvoldoende aan bij de vraag vanuit het bedrijfsleven.
Er is een verviervoudiging van de personeeladvertenties voor informatiebeveiligers. Bankinstellingen en andere grote bedrijven kampen met tientallen openstaande vacatures. Het huidige aanbod van opleidingen voor informatiebegeleiders schiet echter tekort in de grote vraag naar gekwalificeerd personeel. Paul Overbeek, riskmanager bij IOS en docent bij verschillende opleidingen: "Gezien de vraag vanuit het bedrijfsleven naar informatiebeveiligers zouden er jaarlijks zeker 250 afgestudeerden moeten zijn, maar dat zijn er nu rond de 50, dus veel te weinig." Marcel Spruit, lector informatiebeveiliging aan de Haagse Hogeschool: "Tien jaar geleden was informatiebeveiliging nauwelijks een issue. Veel hogescholen en universiteiten starten nu pas met een opleiding, dat is veel te laat. Op dit moment is er in het hoger onderwijs gewoon te weinig capaciteit om aan die grote vraag te voldoen."
Het tekort aan informatiebeveiligers is niet alleen een kwantitatief probleem. Ook kwalitatief is er een tekort. "We hebben meer professionals nodig. Veel informatiebeveiligers zijn selfmade-professionals, (kennis door werkervaring en een enkele cursus – red.) ze zijn eigenlijk te licht voor de professional die je anno 2007 nodig hebt. Samenwerking tussen bedrijven en opleidingen en aanpassingen van opleidingen moeten die situatie verbeteren", zegt Overbeek. Volgens Marcel Spruit, lector informatiebeveiliging aan de Haagse Hogeschool, komt de kloof tussen vraag en aanbod doordat opleidingen te veel de nadruk leggen op de technische kant van informatiebeveiliging. "Het bedrijfsleven vraagt van de informatiebeveiliger juist strategische kennis, zoals het managen van implementaties, risicoanalyses en communicatie. Veel cursussen en oudere opleidingen zijn daar niet genoeg op geënt", aldus Spruit. Hij verwacht dat de minder technische focus ook zal leiden tot een grotere aantrekkings-kracht van (vrouwelijke) studenten.
Volgens het GvIB (Genootschap van Informatie Beveiligers) gebruiken kennisinstellingen en bedrijven niet altijd dezelfde taal. Fred van Noord, GvIB: "Het is vaak onduidelijk wat er precies verwacht wordt van professionele organisatiebeveiligers. Dat zorgt voor een groot probleem in de afstemming van vraag en aanbod." Van Noord benadrukt dat een duidelijke functieomschrijving essentieel is om de kloof tussen opleidingen en bedrijven te dichten. Het GvIB stelde naar aanleiding van de vraag uit het bedrijfsleven zes functieprofielen op, van strategische tot ict-functies. Deze functieomschrijvingen en competenties moeten leiden tot eenduidige taal en een aanbod van opleidingen dat beter aansluit op de vraag van het bedrijfsleven.
Op 5 juni organiseert ECP.NL (platform voor e-Nederland) samen met Digibewust een bijeenkomst om het aanbod van universiteiten en hogescholen beter aan te laten sluiten bij behoeften en research& development-vragen uit het bedrijfsleven.