Door de vacaturestop die Oracle begin dit jaar afkondigde, is er genoeg ruimte ontstaan om de medewerkers van het onlangs overgenomen Hyperion in de organisatie te passen. Dat betekent dat er weinig ontslagen zullen vallen.
"In de Verenigde Staten gaat 93 procent van onze medewerkers over naar Oracle", vertelt Hyperion-ceo Godfrey Sullivan niet zonder trots. "Bij een gemiddelde overname is dat slechts 75 tot 80 procent. Ik denk zelfs dat van de 7 procent die niet overgaat naar ons nieuwe moederbedrijf, de helft daar andere redenen voor heeft."
"Voor Europa ligt dat anders", zegt vice president EMEA (de regio Europa, het Midden-Oosten en Afrika) Alain Blanc. "Veel van onze infrastructuur ligt toch in Amerika. Daar zitten de meeste mensen met algemene en administratieve functies, en daarin zit de overlap. Hoe dichter je bij de business zit, hoe zekerder je van je baan bent", steekt Blanc zijn medewerkers een hart onder de riem. In Nederland werken er zo'n zestig mensen bij Hyperion. Het is nog niet duidelijk of zij moeten verhuizen naar het Oracle-kantoor in De Meern.
Hoewel het imago van beide bedrijven niet verder van elkaar kan verschillen, zien zowel medewerkers als klanten als partners de integratie met vertrouwen tegemoet, blijkt op Hyperion Solutions 2007 die dit jaar in Lyon werd gehouden. "Omdat we elkaar niet direct beconcurreren, hebben we veel dezelfde klanten. Onze focus en onze ideeën over management sluiten erg goed op elkaar aan", aldus Sullivan. Ook Harry Martens, application officer bij Vion Food Group, ziet geen directe veranderingen aan de horizon gloren nu Oracle het grote roer overneemt. In Nederland heeft Hyperion zo'n 250 klanten voor zijn financiële applicaties en zo'n 650 voor zijn BI-producten. De financiële applicaties worden vooral gebruikt door grote ondernemingen zoals ING en KLM. De BI-lijn (Brio) is voornamelijk in gebruik bij kleine ondernemingen met slechts enkele werknemers. Het kán niet allemaal ‘hoera' zijn, maar op de vraag of er nog donkere plekken in het overnameverhaal zitten, moet Blanc wel erg lang nadenken. Uiteindelijk zegt hij: "Wij waren bij Hyperion de markt voor business process management (bpm – red.) aan het bewerken. We leggen de BI-laag over de applicaties. Ik ben bang dat Oracle daar toch een iets andere kijk op heeft. Bedenk wel dat wanneer wij het over ‘alles' hebben binnen ons bedrijf, het dan gaat om onze applicaties. Bij Oracle gaat het dan ook om middleware en de database. We verliezen na deze overname waarschijnlijk een stukje van onze bpm-boodschap en -strategie."
Hoe de integratie daadwerkelijk gaat uitpakken is nog niet duidelijk. Op dit moment zijn beide bedrijven zowel in de VS als in Europa druk bezig om de overname zowel financiëel als juridisch samen te voegen. Gezien de andere wetgeving wordt er in de VS momenteel hard gewerkt aan de overplaatsing van Hyperion-medewerkers naar Oracle. De juridische samenvoeging zal ergens in juli plaatsvinden. In Europa moet dit proces precies andersom plaatsvinden. "Ik denk dat de VS en Groot-Brittannië in juli samengevoegd zijn, vervolgens gaan we het per land bekijken, dat ligt ook aan de locale wet- en regelgeving. Ik verwacht dat het tussen augustus en november geregeld is", aldus Sullivan.
Hyperion wordt een aparte businessunit binnen Oracle. Het houdt zijn eigen logo, waar wel de naam Oracle voor komt te staan. Ook voor klanten en partners verandert er in eerste instantie weinig. "Klanten zullen niets verliezen, ze kunnen hier hoogstens iets bij winnen", zegt Blanc. Oracle heeft toegezegd om de producten van Hyperion, net zoals bij de producten van Peoplesoft en Siebel na hun overnames, te blijven ondersteunen en doorontwikkelen. Zo is de investering in de ontwikkeling van Hyperionproducten verdubbeld. "Oracle heeft geen gelijksoortig product, dus het is niet de vraag welk product blijft bestaan", aldus Blanc.
Nick Whitehead, senior director BI solutions bij Oracle, zette in een sessie op de gebruikersbijeenkomst in Lyon, de strategie van zijn bedrijf uiteen. "Uiteindelijk zullen we de beste stukken uit alle pakketten nemen, of dat nu Peoplesoft, Siebel of Hyperion is, om daarmee het ultieme product te kunnen leveren."
Een aantal functies komt na de overname wegens overlap wel te vervallen. Het gaat dan vooral om algemene en administratieve functies. Ook de functie van ceo is al bezet. Op de vraag wat er met hem gaat gebeuren, grapt Godfrey Sullivan met een knipoog naar het jacht van Oracle-ceo Larry Elisson: "Ik zal het met een kleinere boot moeten doen." Serieus vervolgt hij: "Ik blijf tot juni om de samenvoeging in goede banen te leiden, vervolgens neem ik de zomer vrij om me te bezinnen op wat ik hierna wil gaan doen." Op de vraag wat er met de Nederlandse general manager, Arjan Kornegoor, gaat gebeuren, moet hij het antwoord voorlopig schuldig blijven.