’s Werelds grootste softwareleverancier Microsoft ziet af van een aanklacht tegen Linux. Vorige week meldde het bedrijf dat het open-sourcebesturingssysteem 235 van zijn patenten zou schenden.
De open-sourcegemeenschap kan voorlopig opgelucht ademhalen. Gisteren verklaarde Microsoft dat het bedrijf vooralsnog geen concrete rechtszaken begint tegen Linux. De softwaregigant is van mening dat het open-sourcebesturingssysteem Linux zo goed werkt, omdat het 235 Microsoftpatenten schendt.
"Als we die weg willen inslaan, hadden we dat net zo goed drie jaar geleden al kunnen doen", verklaart een woordvoerder van Microsoft aan ZDNet UK. Hij vervolgt dat Microsoft, in plaats van procederen, de laatste drie jaar aan een breedgedragen oplossing voor de intellectuele eigendomsrechten werkt. Naar eigen zeggen zal de oplossing iedereen aanstaan, ook de open-sourcegemeenschap en de consumenten.
Ondertussen groeit het aantal deskundigen dat twijfelt over de hardheid van Microsofts klachten over patentschending. De softwaregigant heeft nooit in detail kenbaar gemaakt om welke patenten het zou gaan. Volgens John McCreesh, marketingprojectleider bij OpenOffice.org, is de open-sourcegemeenschap ervan overtuigd dat Microsoft geen proces aanspant. "De statements van Microsoft maken van een non-issue iets dat in de hoofden van zakelijke kopers blijft hangen." McCreesh beweert dat de softwaregigant met zijn dreigementen zakelijke klanten in de richting van bepaalde open-sourceleveranciers duwt, waarmee Microsoft eerder al licentieafspraken maakte. Novell is hier een voorbeeld van.
Gebruikers die op zoek zijn naar een open-sourceoplossing worden op die manier gedirigeerd naar partijen die Microsofts goedkeuring hebben. Bovendien zou Microsoft volgens McCreesh door de patentdreigementen open-sourceleveranciers aanmoedigen om een commerciële deal met Microsoft te sluiten.
Andere critici wijzen er op dat eventuele juridische stappen van Microsoft het softwarebedrijf alleen maar schade zouden berokkenen
Het wordt tijd dat de open source gemeenschap de patentschendingen van Microsoft gaat aanpakken. Dan piepen ze wel anders met al dat gepatenteer op prior art.
In elk bericht hierover wordt genoemd dat er nogal wat twijfel is aan de echtheid van deze claim. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat deze claims bij zakelijke kopers wel blijven hangen!
Als MS deze 235 schendingen zou specificeren, zou het zonder meer vrij snel worden aangepast. Frappant trouwens dat MS blijkbaar de volledige source van OSS doorneemt (en als MS, of zelfs maar individuele MS-programmeurs, iets overnemen is het niet zichtbaar dankzij het gesloten houden van de sourcecode).
En de mening dat Linux zo goed werkt dankzij patentschendingen slaat natuurlijk helemaal nergens op…
Dat had ik dus al voorspeld.
Microsoft gaat dit geintje nog wel een paar keer herhalen. Lekker veel onrust zaaien rondom mogelijke patentschendingen zodat de slecht ingelichte it-manager zich wel twee keer bedenkt voordat hij software gaat installeren waarvoor hij wel eens een proces aan de broek zou kunnen krijgen. Nee, dan maar ‘gewoon’ weer Windows installeren… dat is tenminste veilig!
Ten eerste, die rechtszaken komen er niet, want die verliest MS. Het heeft namelijk geen enkel nut om een *gebruiker* van software te gaan aanklagen voor een ‘fout van de maker. (Vergelijk: stel dat Ford een nieuw soort motor op de markt brengt en daar patent op heeft. Korte tijd daarna brengt Volkswagen een auto op de markt met precies zo’n motor… gaat Ford dan de kopers van die VW aanklagen? Nee natuurlijk niet, die gaat VW zelf aanklagen. kan van gebruikers van zowel auto’s als software niet worden verwacht dat zij gaan uizoeken of het aangeschafte product misschien patenten schendt).
Ten tweede, een groot deel van de patenten van MS zijn ongeldig door zgn. prior art: het gepatenteerde werd al toegepast voordat MS (of een partij die door MS gekocht is) het patenteerde. Daarmee is het patent niet innovatief en ongeldig.
Tenslotte, het handje vol patenten dat eventueel nog overblijft, is vaak makkelijk te omzeilen door de werking van het programma iets aan te passen.
MS zal dus in geval van een rechtszaak in ieder geval op een groot aantal punten in het ongelijk gesteld worden. Dat zal MS een behoorlijke negatieve publiciteit geven. Zelfs als MS op 1 of 2 punten wel gelijk krijgt, dan is de negatieve publiciteit van veel groter belang dan het gewin van die twee punten. Met name omdat vanaf dat moment dit soort dreigementen een heel stuk minder serieus genomen zullen worden. (Kijk naar wat SCO – overigens met financie hulp van MS – heeft bereikt: minder dan niks).
Nee, af en toe dreigen, werkt veel beter voor MS. Ze hoeven niks te bewijzen en zolang ze geen concrete lijst van ‘geschonden patenten’ opleveren zal ook niemand het tegendeel kunnen bewijzen. En elke goedgelovige it-manager die bang gemaakt wordt is er een, tenslotte.