Het Centrum voor Arbeidsvraagstukken in de ICT (CA-ICT) stelt 300.000 euro beschikbaar voor projecten die leiden tot toename of continuïteitsverhoging van de werkgelegenheid in de ict-branche.
Het is de tweede keer dat het CA-ICT de Employability Impuls uitdeelt. "We willen de markt stimuleren om banen te creëren", zegt Roel Schulting, voorzitter van CA-ICT. De initiatieven moeten kopieerbaar en meetbaar zijn en er moet een multipliereffect kunnen ontstaan ten gunste van de werkgelegenheid.
De projecten worden beoordeeld door een jury van deskundigen. Het geld wordt verdeeld over de verschillende initiatieven. Per project wordt maximaal 75 procent van de projectkosten vergoed tot een maximaal van 75.000 euro.
Vorig jaar kregen vier initiatieven de ICT Employability Impuls. AAC Cosmos kreeg 150.000 euro voor een traineetraject. "In het algemeen is het opleiden van een trainee heel normaal. Voor de ict-sector is het heel bijzonder om langer dan drie maanden op te leiden", zegt Schulting. Capgemini kreeg 40.000 euro voor een coachingstraject. Ecabo kreeg 40.000 euro om de opleiding digitaal rechercheur op te zetten. Het grootste bedrag ging naar FastLane. Dit opleidingsinstituut kreeg 250.000 euro om een nieuw opleidingstraject op te zetten. "Dergelijke bedragen geven we nu niet meer. Dan zijn we bijna aandeelhouder van een project", zegt Schulting.
Projecten kunnen tot 1 september 2007 worden aangemeld. De initiatieven worden door de jury beoordeeld. In oktober worden de winnaars bekend gemaakt.
Ik vind dit persoonlijk eerder concurrentievervalsing.
Zowel AAC als FastLane werven voor een giga bedrag op een toch al krappe arbeidsmarkt net afgestudeerde mensen die op meerdere plekken kunnen starten. Wat is er vernieuwd aan deze projecten?
De aangekondige kopieerbaarheid en het multipliereffect vind ik nergens terug. Op de site van de bedrijven staan alleen commercie producten en vacatures en op de site van CA-ICT staat naast een algemene powerpoint met wat algemene info ook nagenoeg niets.