Bedrijven ontwikkelen nieuwe producten en diensten in de regel aan de bovenkant van hun aanbod, en ook om goede redenen. Oracle en Sun kwamen recent echter beide met een basisproduct op de markt.
Door producten en diensten aan de bovenkant van het aanbod te ontwikkelen ontvluchten bedrijven de voortdurende hang naar basisproducten en bijbehorende prijserosie die aan de onderkant plaatsvinden. De bovenkant is waar innovaties gebeuren, waar de kansen liggen en waar de marges hoog zijn. Onderop gaat het om schaalvergroting en efficiencyverbetering; daar is het overleven in een vechtmarkt. Groot was dan ook de verbazing toen twee belangrijke leveranciers aankondigden juist aan de onderkant van hun aanbod nieuwe diensten op de markt te zetten.
Oracle deed dat met de introductie van Unbreakable Linux. Met deze patch-dienst voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL) concurreren zij tegen het Red Hat Network. Volgens Red Hat heeft de nieuwe dienst echter geen enkele waarde voor de grotere ondernemingen waar Oracle doorgaans zijn zaken mee doet. Zo richt deze dienst zich uitsluitend op gebruikers van Oracle op RHEL op x86-hardware. Bovendien zijn er geen afspraken met Red Hat gemaakt over het terugvoeren van patches in de Red Hat-distributie.
Oracle ziet de waarde van hun nieuwe dienst juist in de back-patches. Volgens John Abrahams, sales consultant technologie, dwingt Red Hat Oracle-gebruikers om hun besturingssysteem op te waarderen door alleen patches voor nieuwe versies beschikbaar te stellen. “Onze doelstelling is om bedrijven sneller op Linux gestandaardiseerd te krijgen. Klanten gaven aan dat de ondersteuning op Linux daarvoor onvoldoende was.”
Het tweede geval is Sun dat zijn Grid inmiddels in de VS en Engeland aanbiedt. Het betreft ‘utility computing’: de dienst bestaat uit het beschikbaar stellen van computerkracht. Kosten? 1 dollar per processor per uur. De belangstelling valt echter tegen. Er staat slechts een handvol klanten op de website genoemd, waarvan partner AMD de meest prominente is.
Kwajongens
Dat het om Sun en Oracle gaat, is zeker niet toevallig. Scott McNealy en Larry Ellison staan bekend als twee kwajongens die zich vaak laten leiden door de emotie in plaats van de ratio. Er wordt dan ook gesuggereerd dat Oracle zijn Unbreakable Linux vooral heeft opgezet uit nijd, omdat Red Hat JBoss net voor de neus van Ellison wegkaapte.
Hoewel het voor Oracle geen enkel probleem is als zijn nieuwe dienst niks wordt, geldt dat niet voor Sun. Dat bedrijf heeft al zijn kaarten op utility computing gezet. “Als wij met onze ideeën gelijk hebben, dan gaat Sun het de komende jaren heel goed doen”, zei McNealy onlangs. “Hebben we het bij het verkeerde eind, dan worden we een interessante case voor de toekomstige Harvard-student.”