Bedrijven hebben een slecht en verkeerd beeld van mbo-ict’ers. Het Loket MBO-ict van ECABO werkt daarom aan een kwaliteitsverbetering.
In de regio Rotterdam is ECABO een proef gestart waarbij de mbo-ict-examens door een onafhankelijk praktijkcentrum worden afgenomen. In het mbo zijn de scholen verantwoordelijk voor de toetsing. "Bij externe toetsing wordt de kwaliteit van de toetsing extern gewaarborgd", zegt Joep Swagemakers, accountmanager ict bij ECABO. De eerste toetsen hebben al plaatsgevonden. Ongeveer 40 procent van de deelnemers is niet geslaagd. Volgens Swagemakers is dat een flink aantal, maar het betekent ook dat de kwaliteit van de afgestudeerde mbo'ers hoog blijft.
Het MBO kampt met een slecht imago. Dat is deels terecht, maar deels onterecht, vinden Swagemakers en senior adviseur ICT bij ECABO Hans Blankendaal. Het klopt dat de kwaliteit niet altijd goed is, maar niet alle bedrijven weten hoe het mbo in elkaar zit. Vooral over de verschillen tussen de niveau's zijn bedrijven niet duidelijk. Ook kan het zijn dat voor een stage een leerling op de verkeerde plek komt. Een bedrijf dat bijvoorbeeld een netwerkbeheerder zoekt en aanklopt bij een school die alleen de opleiding tot ict-beheerder geeft, krijgt niet de goede kandidaat voor de stage. "Een ict-beheerder wordt breed opgeleid en weet maar een deel van het netwerkbeheer. Scholen sturen soms de verkeerde leerlingen. Bedrijven zijn daarom niet tevreden", zegt Blankendaal.
Een andere reden voor het slechte imago is dat tot 2001 er inderdaad een tekort was aan goed opgeleide mbo'ers. "Een gezonde sector heeft een piramide vorm en het mbo vormt de brede basis onderaan. Tot 2001 bestond die van de ict uit een ruit, waardoor veel hbo'ers mbo-werk deden", vertelt Blankendaal. Sommige bedrijven hebben nog steeds dit beeld van de sector.
Het slechte imago zorgt ervoor dat er minder mbo-personeel gevraagd wordt en dat is niet altijd terecht. "Kijk de vacatures er maar op na. Voor de functie helpdeskmedewerker wordt een hbo'er gevraagd, terwijl een mbo'er de baan goed aankan", zegt Swagemakers. Sterker nog: een hbo'er vindt onvoldoende uitdaging in de baan en is snel weer weg. ECABO denkt dat mbo'ers vooral geschikt zijn voor het uitvoerende werk. Is dat niet het werk dat momenteel naar India verdwijnt? "Dat gebeurt ook omdat ze te weinig handjes hebben. En veel doe-werk wordt nu door ontevreden hbo'ers gedaan", zegt Swagemakers.
Het beeld dat veel mbo'ers ‘op de bank zitten' is echter niet geheel onterecht. "Dat zijn voornamelijk mensen met niveau 2", zegt Blankendaal. Tegen het advies van ECABO in zijn er de afgelopen jaren veel mbo-ict'ers met niveau 2 opgeleid. ECABO adviseerde een instroom van duizend leerlingen per jaar. Dat werden er echter zevenduizend. Hetzelfde dreigde dit jaar te gebeuren met de opleiding tot digitaal particulier rechercheur. Daar is echter tijdig op ingegrepen.