De piraterij van bedrijfssoftware is nauwelijks gedaald. Het percentage van illegale bedrijfssoftware in Nederland nam met maar één procent af ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van IDC in opdracht van BSA (Business Software Alliance).
Het percentage illegale bedrijfssoftware ligt in ons land op 29 procent. De afgelopen jaren bleef dat percentage steken op 30 procent. De directe schade voor het Nederlandse bedrijfsleven wordt geschat op 334 miljoen euro. Bij de vorige meeting was die schade nog 475 miljoen euro. Het grote verschil tussen de bedragen heeft volgens de onderzoekers te maken met de dalende softwareprijzen en de introductie van goedkopere licentie-afspraken.
Het piraterijpercentage in de Europese Unie blijft met 36 procent in 2006 gelijk aan 2005. De schade door illegale pc-software is 8,8 miljard euro ondanks een daling van 797 miljoen euro. Binnen de EU heeft Roemenië het hoogste percentage illegale software, 69 procent. Denemarken scoort het laagst, 25 procent. Wereldwijd scoort Armenië heeft het hoogst met 95 procent illegale bedrijfssoftware. De Verenigde Staten heeft het laagste piraterij percentage. Daar is 21 procent van de software illegaal. In landen waar de pakkans en regelgeving minimaal zijn, liggen de percentages van illegale software het hoogst.
Volgens Jacco Brands, Benelux-voorzitter BSA, is voorlichting cruciaal in de aanpak van illegale software. "We bereiken het meest door goede voorlichting te geven. Daarnaast nemen we juridische stappen als bedrijven illegale software gebruiken. Duidelijke informatie naar de bedrijven is zeker zo belangrijk." De voorman benadrukt dat gebruik van illegale software vaak op misverstanden of onwetendheid gebaseerd is. Zo wordt bij bedrijfsovernames of fusies vergeten een nieuwe licentie aan te vragen, terwijl het aantal werkplekken groeit. Ook komt het vaak voor dat een failliet bedrijf vergeet de hardware te schonen van software, bijvoorbeeld als computers worden ingenomen of doorverkocht via een curator.
De BSA benadrukt dat piraterij een brede economische impact heeft. Ook lokale softwaremarkten lijden onder oneerlijke concurrentie door illegale software. Verder lopen overheden belastinginkomsten mis en bedrijven die illegale software gebruiken riskeren hun bedrijfscontinuïteit. Het onderzoek is in 102 landen wereldwijd gehouden op basis van software voor desktops en laptops. Software voor mainframes en servers is buiten beschouwing gelaten.