Het hardnekkige gerucht dat IBM meer dan 100.000 man ontslaat is grotendeels ontkracht door de softwarefabrikant. De berichtgeving is onjuist en gebaseerd op overdrijvingen.
Na een week radiostilte reageerde IBM afgelopen weekend op de geruchten over massaontslagen bij het bedrijf. Vorige week verschenen berichten op internet dat IBM op het punt staat om meer dan honderdduizend personeelsleden op straat te zetten.
"Het gerucht is onjuist en gebaseerd op overdrijvingen", schrijft het hoofdkantoor in een reactie aan de Amerikaanse radio- en tv-omroep PBS. De bekende en over het algemeen goed ingelichte PBS-columnist Robert Cringely was degene die begin vorige week als eerste berichtte over het eventuele massaontslag. IBM schrijft verder dat er inderdaad stappen zijn gezet om te snijden in het Amerikaanse personeelsbestand, maar dat dit gericht gebeurt en binnen de kaders die het bedrijf hanteert om tot een nieuw evenwicht te komen.
Al eerder uitten enkele analisten hun twijfels over het gerucht. Er zou geen aanleiding voor een massaontslag zijn. "IBM doet het goed op dit moment. Hier en daar zullen er wel wat banen verdwijnen, maar zeker niet in de aantallen zoals nu wordt gesuggereerd", aldus analist Bob Djurdjevic van Annex Research. Ook noemden veel deskundigen het onmogelijk dat het om meer dan honderdduizend Amerikaanse personeelsleden zou gaan.
Ondanks alle kritiek blijft Cringely erbij dat IBM enorm veel personeel gaat ontslaan. "Het kunnen er ook 75.000 of 50.000 zijn. Zouden 50.000 ontslagen significant minder catastrofaal zijn voor het personeelsbestand?", schrijft hij in zijn blog. LEAN, het interne plan van IBM dat de ontslagronde zou inluiden, richt zich volgens de criticus namelijk op een wereldwijde herstructurering om de winstgevendheid te verhogen. Volgens Cringely is de doelstelling van LEAN de 37 procent die het bedrijf aan marktaandeel verloor sinds 1999, weer terug te winnen. "Deze herstructurering betekent het ontslaan van mensen op de ene plek, en het aannemen van mensen op een andere plek." Daarmee doelt Cringely op de offshoringstrategie die IBM enkele jaren geleden is ingeslagen en waardoor nu al werkzaamheden zijn uitbesteed naar India en China.
Onlangs heb ik al mijn twijfels geuit over het mogelijke voornemen van IBM om 100.000 mensen te ontslaan.
IBM als enige overgebleven computerleverancier die het volle spectrum van ICT producten en diensten heeft een razend knappe turn arround gemaakt van grootste harware speler in de industrie naar absolute marktleider op ICT dienstverlening. Het is een razend knap staaltje bestuurskunde om een dergelijk groot bedrijf jaar in jaar uit leidend te laten zijn in dit dynamische marktgebied.
Ongetwijfeld zal er met regelmaat ingegrepen moeten worden in matig presterende onderdelen van het bedrijf . Dat is een ongoing proces!
De angel wordt er helemaal niet uitgehaald. Aan de reactie te zien zullen er wel degelijk veel ontslagen vallen, ze zijn er alleen nog niet aan toe bekend te maken hoeveel en waar. Als het bericht echt onwaar was, waren ze veel stelliger geweest.
Na jaren ‘solid growth’ nog steeds een ‘Bite the bullet’ mentaliteit bij management. Een echte visie is er nog steeds niet, die bijvoorbeeld overduidelijk wel bij Oracle, Microsoft en Apple te vinden is. Kosten reductie, tja. Dit leer je op de eerste les bij economie. Ik heb medelijden met de slaven die daar werken. Ik hoor mijn IBM manager nog zeggen; we zijn een high performance culture. (zou hij in de volgende ontslagronde zitten?)