Intel toonde op zijn bijeenkomst IDF in Beijing onder meer zijn volgende generatie laptopchips en geheugenversnellingstechniek Turbo Memory (codenaam Robson). Daarnaast volhardt het bedrijf in de ultramobiele pc (UMPC).
De eerste laptops met Intels volgende generatie laptopchips (codenaam Santa Rosa) moeten deze maand op de markt komen. Intel gaf Computable op IDF (Intel Developer Forum) in Beijing al een demonstratie van dit chippakket. Aandachttrekker was de versnellingstechniek Intel Turbo Memory (Robson), waarbij flashgeheugen op het moederbord dient als extra buffer tussen geheugen en harde schijf.
In de getoonde vergelijking tussen twee systemen, een met en een zonder Intel Turbo Memory zijn de verschillen duidelijk. Het systeem zonder Turbo Memory doet er 39 seconden over om vanuit hibernate-stand terug te keren naar Windows en een serie applicaties te herstarten. Het systeem mét Turbo Memory doet hier slechts 18,1 seconden over.
Opvolger en WiMAX
Intel verklapt alvast wat details over de opvolger (codenaam Montevina) van het Santa Rosa-platform. Montevina krijgt een mobiele variant van de 45 nanometer Penryn-processor, naast specifieke verbeteringen voor het omgaan met high definition videomateriaal. De componenten zullen een schaalverkleining van maar liefst 40 procent ondergaan voor betere integratie in mini- en subnotebooks.
Tot slot zal Montevina het debuut vormen van echt draadloos breedband internet, oftewel WiMAX. Die draadloze technologie luidt echter niet het einde in van WiFi; Intel claimt dat de WiFi-doorvoersnelheid bij Montevina viermaal zo hoog zal zijn als bij huidige laptops.
UMPC leeft
De UMPC is niet dood. Intel gelooft nog heilig in apparaten die het gat vullen tussen mobiele telefoon of pda en laptop. Het bedrijf realiseert zich echter wel dat de huidige UMPC geen deuk in een pakje boter slaat. Daarom probeert Intel het nu met een ander UMPC-platform (codenaam McCaslin). Dit is opgebouwd uit nieuwe processoren (Intel A100 en A110, codenaam Stealey), een nieuwe chipset en controllerhub. UMPC’s gebaseerd op dit nieuwe platform moeten Windows Vista probleemloos kunnen draaien en zijn vanaf de zomer verkrijgbaar.
Toch lijkt het erop dat Intel niet zo veel vertrouwen heeft in zijn nieuwe UMPC-architectuur, wat gezien het enorme energieverbruik van processor en chipset niet vreemd is. Daarom wordt er achter de schermen druk gewerkt aan een compleet nieuwe UMPC-architectuur met de naam Menlow. Deze is vanaf de grond af aan opgebouwd voor mobiel gebruik en bestaat uit een 45 nanometer-processor (Silverthorne) en bijbehorende chipset (Poulsbo).
Een compleet Menlow-moederbord is amper groter dan een speelkaart, wat kleinere systeemontwerpen mogelijk maakt dan we tot nu toe gezien hebben. Dat zorgt voor een nieuwe subcategorie UMPC’s: het Mobile Internet Device (MID). Deze apparaten zijn amper groter dan een pda, maar kunnen normale webpagina’s probleemloos weergeven – net zoals op de desktop.
Dankzij geïntegreerd gprs, WiFi of zelfs WiMAX moet het met deze apparaten mogelijk zijn om altijd en overal verbinding met het internet te hebben. Het is nog niet bekend wanneer Intel met de eerste MID’s komt, maar het is wel duidelijk dat Intel naast Vista ook Linux wil draaien op deze apparaten. Deals met het Chinese Red Flag Linux en het van oorsprong Zuid-Afrikaanse Ubuntu zijn al gesloten.