Hubert Yoshida, chief technology officer van van Hitachi Data Systems, kijkt aan tegen een ‘irrationele groei van de opslag’ en vindt dat bedrijven hun opslaginfrastructuur moeten herzien. Virtualisatie komt daarvoor zeker in aanmerking.
Hoewel de prijs voor opslag blijft dalen, zijn bedrijven genoodzaakt het gebruik en beheer van hun opslaginfrastructuur te optimaliseren. De explosieve groei van de opslagvolumes – die jaarlijks met minimaal 50 procent zouden toenemen – maakt dat noodzakelijk. Ook de doeltreffendheid kan beter, want ondernemingen zouden maar 20 tot 30 procent van hun effectieve opslagcapaciteit gebruiken.
Opslag op een storage area network (san) werd enkele jaren geleden gezien als dé oplossing om de investeringen in opslag te gelde te maken. Al snel werd echter duidelijk dat de infrastructuur te complex werd, vooral door het gebruik van fiber-channeltechnologie. Ook het beheer van de opslag zorgde voor hoofdbrekens.
Redding
Virtualisatie van opslag is volgens Hubert Yoshida de redder in nood: de opslagcapaciteit wordt geoptimaliseerd, het beheer vereenvoudigd, de doorgroeimogelijkheden versterkt en de mobiliteit van de data (via information lifecycle management) vergroot. Dat alles kan ‘zonder een laag toe te voegen’, benadrukt Yoshida. “De huidige mapping vormt namelijk een bijkomend probleem voor de betrouwbaarheid. Wij bieden een mapping in de externe opslag aan. HDS wil de ‘intelligence’ scheiden van de ‘commodity’, de opslagsystemen zelf dus.” Dankzij de netwerkopslagcontroller kan de ‘mapping table’ van de ‘blocks’ namelijk samen met de gegevens op een externe drager worden opgeslagen en niet elders in het netwerk zoals bij andere virtualisatieoplossingen.
Naast virtualisatie besteedt de leverancier ook veel aandacht aan beveiliging. “Vroeger bevonden de opslagsystemen zich achter de firewall. Tegenwoordig moet de beveiliging van binnenuit worden opgebouwd”, licht de topman toe. Het is noodzakelijk dat de gebruikersgegevens gescheiden worden van de controlegegevens”, vervolgt Yoshida zijn betoog.
HDS heeft op CeBIT zijn Universal Storage Platform en zijn Network Storage Controller netwerkopslagcontrollers onthuld. Deze zijn gerelateerd aan de AMS- (Adaptable Modular Storage) en WMS-opslagsysteem (Workgroup Modular Storage) uit het middensegment van het portfolio van HDS.
Daarnaast heeft de opslagfabrikant ook specifieke oplossingen ontwikkeld voor de gezondheidszorg (gecharmeerd door de nas-aanpak). Het gaat om het Content Archive Platform (CAP) dat moet dienen voor de consolidatie, het beheer, de beveiliging en het gebruik van medische gegevens die verspreid zijn over heterogene omgevingen.
Prioriteitenlijstje voor opslag
1) Continuïteit van de activiteiten – de bescherming van bedrijfskritieke gegevens vereist de implementatie van specifieke oplossingen die zich niet beperken tot een enkel recovery center.
2) Web 2.0 – de explosieve groei van opgeslagen gegevens zal door Web 2.0 mogelijk nog versnellen.
3) Richtlijnen – in het verlengde van de Sarbanes-Oxley (SOX) wetgeving moeten bedrijven zich houden aan een reeks nieuwe bepalingen waardoor ze een groeiend aantal gegevens dienen te bewaren.
4) ILM – het information life cycle-beheer, gerelateerd aan de ‘compliance’-aspecten van wetgeving, verplicht bedrijven tot een beter begrip van de gegevens die ze opslaan, zodat ze deze kunnen archiveren op de meest geschikte drager.
5) Integratie – fusies en overnames maken de implementatie van een zo open en flexibel mogelijke opslaginfrastructuur noodzakelijk om de integratie van heterogene omgevingen mogelijk te maken.
6) Consolidatie – steeds vaker kiezen nu ook mkb’ers voor een opslagnetwerk van het type nas of san in plaats van direct attached storage. Dit moet de opslagcapaciteit optimaliseren.
7) Virtualisatie – een andere techniek voor optimalisering van de opslag is virtualisatie. Dit creëert een laag tussen de drager en de fysieke opslag, en de logische toegang tot de data.
8) Ontdubbeling – ontdubbelingstechnieken zorgen ervoor dat meermaals bewaarde gegevens uit de opslagsystemen worden verwijderd.
9) Beveiliging – Bij goede beveiliging worden de gegevens van begin- tot eindstadium beschermd en wordt gestreefd naar het beste evenwicht tussen beveiliging en beschikbaarheid.
10) IP – dankzij de implementatie van een ip-netwerk voor het datatransport kunnen bestaande middelen beter worden benut, of het nu gaat om de platformen, de netwerken of het ict-personeel.