Google weet het al. En ze zijn niet de enige. Steeds meer ict-bedrijven zijn zich bewust van de nadelen die kleven aan vestiging in de Randstad. Niet alleen de dagelijkse files op de snelwegen en de hoge huurprijzen vormen een groot probleem voor de bedrijven. Een dreigend elektriciteitstekort in de Randstad is ook iets wat ze liever niet onderschatten. Als de stroom uitvalt, zijn de gevolgen vaak moeilijk te overzien. Maar het lijkt me niet echt wenselijk dat servers en netwerken regelmatig uren platliggen door een gebrek aan stroom.
En dat is precies wat nu dreigt. TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningnetwerk, gaat er vanuit dat de energievraag in het gebied van Haarlem en Amsterdam de komende jaren het aanbod kan overtreffen op sommige momenten. Met stroomuitval als gevolg. De energieslurpende ict-sector zou volgens de overheidsinstantie een van de belangrijkste boosdoeners zijn. Maar ook slachtoffer, omdat veel ict-toepassingen nou eenmaal heel gevoelig zijn voor stroomuitval.
Het was voor Google een reden om hun nieuwe datacenter veilig aan de Groningse Eemshaven te bouwen. Vlak naast een enorme elektriciteitscentrale, dus toevoer gegarandeerd. De hoogspanningskabels in de Eemshaven zitten zelfs zo vol dat een geplande nieuwe centrale kortgeleden te horen kreeg dat zijn opgewekte energie er niet meer bij kan. Maar dat zal Google en de andere ict-bedrijven in de buurt een worst wezen; die zitten veilig met een rechtstreekse lijn naar de bestaande centrale.
Ondertussen zullen de capaciteitsproblemen in het noordelijke deel van de Randstad volgens TenneT nog aanhouden tot 2012. Het valt dan ook te verwachten dat tot die tijd meer ict-bedrijven om die reden wegtrekken. Laten we hopen dat ze naar Groningen of andere delen van Nederland verkassen en niet naar het buitenland. Want het helpt niet echt als het Nederlandse elektriciteitsnet om de haverklap platligt. Een beetje meer energie kan onze ict wel gebruiken.
Op zich een goed idee dat ict-bedrijven naar het noorden van Nederland verhuizen. Het enige minpuntje is dat de medewerkers van die bedrijven eigenlijk gedwongen worden om te verhuizen.
Stel dat je in Zoetermeer woont en je bedrijf verhuist naar Groningen, dan ga je dat niet even reizen. Met de trein ben je drie uur bezig, met de auto kan het in twee uur, maar dan moeten er geen files staan.
Als dan de werkgever helpt met een behoorlijke verhuisvergoeding en misschien zelfs met het zoeken naar een huis, dan is het wel heel leuk voor een medewerker.
Wat ik maar wil duidelijk maken is dat bij verhuizing van een ict-bedrijf er meer meespeelt dan alleen de behoefte aan energie en hoe deze geleverd kan worden.
De oplossing van het energietekort is te vinden door te zorgen dat het verbruik wordt beperkt. Zo kan het koelen van de computerwerkruimtes, welke een groot deel van de extra energie vraagt, worden bereikt door in de zomer koude te halen uit grondwater. Hiermee wordt warmte opgeslagen in de grond die in de winter m.b.v. warmtepompen kan worden opgehaald om te gebruiken voor verwarming. Tevens kan door decentrale opwekking ter plaatse waar het verbruik is (door plaatsing windmolens, zonnepanelen en warmtekrachtkoppeling) het net worden ontlast.
Ach, nog altijd beter dan de trend dat veel bedrijven in het rustige oosten het liefst op een kluitje in de randstad willen gaan zitten en de werknemers opzadelen met uren reistijd (beter gezegd, filetijd) of een onbetaalbare woning in het westen.
Een andere zeer interessante ICT regio als alternatief voor de regio Amsterdam/ Haarlem is Twente.
Rond de Universiteit Twente is een uiterst goede infrastructuur aanwezig voor ICT-bedrijven, waaronder een eigen Internet Exchange met Exchange punten in Nederland en Duitsland ( NDIX/Virtu ), een zeer goed Business & Science Park en kwalitatief hoogwaardig opgeleide mensen afkomstig van de Universiteit Twente en hoogwaardige ICT-research Instituten, zoals het Telematica Instituut, CTIT en het NIRICT.
Overigens verwacht ik niet dat het energieverbruik van computersystemen in de toekomst aanzienlijk zal afnemen. De ICT Infrastructuur kan gezien worden als het zenuwstelsel en een deel van de hersenen van onze economie. Dit zijn noodzakelijke elementen om te overleven voor een economie, naast de energie voorziening natuurlijk.
Daarnaast is het wellicht interessant om te weten dat het theoretische fundament voor de hedendaagse ICT-industie, te weten de Informatie Theorie van Claude Shannon, waarin Informatie wordt gemodelleerd als een vorm van Energie (Informatie Entropie) uitgedrukt in een hoeveeldheid Bits, gebaseerd is op de Natuurkundige theorie van de statistische mechanica, waarvan Boltzmann de grondlegger is, waarin het begrip Energie (Natuurkundige Entropie) uitgedrukt is in Joules/Kelvin.
Op de URL http://docs.google.com/Doc?id=dds86766_10cxpm7g is de inhoudsopgave van een boekje te vinden waarin ik uitleg hoe een Informatie Systeem volgens deze principes ontworpen kan worden.
Op de URL https://docs.google.com/Doc?id=dds86766_10cxpm7g is een summiere beschrijving te vinden van een operationeel proof-of-concept ICT Systeem dat we volgens deze principes gemaakt hebben.