Overgaan op open source of niet? Het is een vraag die steeds de ronde blijft doen en ook in de pers breed uitgemeten wordt. De meningen zijn sterk verdeeld. Ook analisten verkeren in tweestrijd. Zo blijkt uit onderzoek van het gerenommeerde Saugatuck Research onder it-verantwoordelijken van 133 multinationals dat tegen het einde van dit jaar 18 procent van de bedrijfskritische software onder Linux zal draaien. Binnen vijf jaar kan dat zelfs de helft zijn, zeggen de onderzoekers. Maar uit andere hoeken horen we echter dat Linux het niet gaat redden en dat de doorbraak nooit zal komen.
Het ontbreken van aanschafkosten en licentiekosten, door de vrije beschikbaarheid van de broncode, lijkt te mooi om waar te zijn. Maar dit mag nooit de reden zijn om voor open source te kiezen. Het draait immers om de functionaliteiten en mogelijkheden. En op dit gebied zie ik voor open source-software geen groot potentieel en is het juist Vista dat oprijst als geschikte kandidaat.
Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft biedt tal van ontwikkelingen zoals grafische ondersteuning, deling van kennis, zoekmachine – die bij open source niet denkbaar zijn. Daarnaast zijn er standaard softwareprogramma's die niet onder Linux beschikbaar zijn, in tegenstelling tot Vista. Lange tijd waren we bezig om een informatiemaatschappij te creëren. Nu is alles beschikbaar maar doemt het probleem op om de juiste informatie boven water te krijgen. In tegenstelling tot open source maken de nieuwe Microsoft-producten dit juist eenvoudiger: het wordt makkelijker om ongestructureerde informatie te structureren en toegankelijk te maken.
Ik heb mijn vraag al beantwoord met een volmondig ‘nee'. Wij zijn recentelijk overgestapt op Vista, voor ons de beste oplossing.
Rik Boelhouwer
Algemeen Directeur bij BVO Training Center
De heer Boelhouwer schrijft “Uit andere hoeken horen we dat Linux het niet gaat redden en dat de doorbraak nooit zal komen”. Welke hoeken dan? Ik ben erg benieuwd naar deze bronnen en met name naar de onderbouwing. Niet alleen Saugatuck voorspelt een groei in het gebruik van open source software. Ook Gartner voorziet een sterke opmars van open source software. En Forrester meldt in een onlangs verschenen rapport dat open source software steeds vaker doordringt tot bedrijfskritische toepassingen, zie http://weblog.infoworld.com/openresource/archives/2007/05/forrester_open_1.html. Kennelijk zien steeds meer bedrijven de voordelen van open source.
Het gaat inderdaad niet alleen om het ontbreken van licentiekosten, maar ook om de vrije beschikbaarheid van de code. Dit impliceert onder meer leveranciers onafhankelijkheid en bevordert innovatie. Door de beschikbaarheid van de code ontstaan in rap tempo nieuwe toepassingen en innovaties. Volgens de heer Boelhouwer biedt Vista tal van ontwikkelingen die niet denkbaar zijn bij open source. Maar heeft hij zich hier wel in verdiept? Ik denk het niet. De grootste zoekmachines, waaronder Google, maken intensief gebruik van open source. Grafische ondersteuning wordt o.a. geboden door KDE (http://www.kde.org/) en GNOME (http://www.gnome.org/). Delen van kennis gebeurt steeds vaker met open source WIKI’s (wie kent niet wikipedia) zoals bijvoorbeeld TWiki (http://twiki.org/) en kan met programma’s als eGroupWare (http://www.egroupware.org) en OpenGroupware (http://www.opengroupware.org/en/index.html). Om maar wat voorbeelden te noemen. Meer zakelijke open source toepassingen staan op de portal http://www.opensourcexs.info.
Dat standaard programma’ s niet beschikbaar zouden zijn voor linux maar enkel voor Vista is bij uitstek het gevolg van gebonden zijn aan n platform, Windows. Nagenoeg alle open source programma’s zijn platform onafhankelijk en draaien op Unix, Linux, Windows en zelfs op Mac OS. Denk bijvoorbeeld eens aan OpenOffice (http://www.openoffice.org/). Tot slot heeft de heer Boelhouwer het over de juiste informatie boven water krijgen. Dit kan o.a. uitstekend met het open source business intelligence pakket Pentaho (http://www.pentaho.com/).
Het lijkt erop dat de heer Boelhouwer het gebruik van open source niet echt serieus onderzocht heeft. Steeds meer bedrijven laten zien dat informatie op een goede en adequate manier kan worden beheerd met open source software. Ik hoop hiermee een wat meer genuanceerd beeld te geven.