De opleiding kort hbo informatica wordt aan het einde van dit jaar stopgezet bij de Hogeschool Zuyd. Mbo’ers die willen doorstromen naar de hbo-opleiding Network Infrastructure Design moeten het nu zonder de kans op tussenopleiding doen.
De kort hbo-opleiding informatica mag vanaf volgend jaar niet meer door de Hogeschool Zuyd gegeven worden. Op last van de overheid moeten de studenten eind 2007 klaar zijn met de studie. Met de invoering van het bachelor-mastersysteem werd het kort-hbo afgeschaft. De school heeft daarom al vanaf 2005 een instroomstop.
De Hogeschool Zuyd had de opleiding kort-hbo informatica graag willen veranderen in een Associate Degree opleiding Network Infrastructure Design. De Associate Degree (AD) is een nieuw diploma. Het biedt mbo'ers een nieuwe doorstroommogelijkheid naar het hbo en voortijdig hbo-verlaters gaan toch van school met een diploma. "De kort hbo opleiding wordt vooral door mbo'ers gevolgd, voordat sommige de overstap maken naar de opleiding Network Infrastructure Design (NID)", vertelt coördinator Joep Aerts. Ongeveer 50 tot 70 procent van de kort-hbo studenten gaat door naar de opleiding NID.
De opleiding NID leidt studenten op tot netwerkspecialist. Het is de enige opleiding tot netwerkspecialist in Nederland. Volgens onderzoek van Cisco, vorig jaar maart, is er in Europa een tekort van 160.000 netwerkspecialisten.
Volgens Aerts voldeed de kort hbo opleiding Informatica al grotendeels aan de voorwaarden voor een AD, maar omdat de opleiding Network Infrastructure Design (NID) niet geaccrediteerd was, kon de Hogeschool Zuyd het AD niet starten. Omdat het AD nog in een testfase verkeert, kan de Hogeschool niet op een later moment het AD beginnen. Pas in 2009 is er weer een mogelijkheid. Sommige mbo-studenten zullen waarschijnlijk nu zonder tussenopleiding aan de opleiding beginnen, wat meer uitval als gevolg kan hebben.
“Mbo’ers die willen doorstromen naar de hbo-opleiding Network Infrastructure Design moeten het nu zonder de kans op tussenopleiding doen.”
Dit lijkt me eigenlijk wel voor de hand liggend, volgens mij moeten MBO en HBO gewoon op elkaar aansluiten, zoniet is er met de een of de andere opleiding iets niet goed gestroomlijnd.
Enerzijds jammer maar anderzijds: De mbo-opleiding ‘netwerkbeheerder’ blijft bestaan en m.i. kan zo’n specifiek opgeleide mbo-er absoluut een belangrijke behoefte van het bedrijfsleven invullen!
Een reactie op Dhr. J Swagemakers(reactie hierboven).
De opleiding MBO “netwerkbeheerder” is toch een ander niveau dan HBO-NID. Het is jammer dat MBO ICT studenten(die bijna altijd een vorm van “netwerkbeheerder” studeren) geen lage drempel meer hebben om zo HBO te gaan doen.
NID student hogeschool Zuyd.
Als reactie op Joris Klop hierbij de deelnemersaantallen van alle niveau-4-opleidingen in het mbo-ict (schooljaar 2005-2006):
Netwerkbeheerder: 366 (4%!)
Applicatie ontwikkelaar: 392 (4%)
Applicatiebeheerder: 44 (0,4%)
ICT beheerder: 8247 (92%!)
(bron: http://www.loketmboict.nl)
Bovenstaande getallen tonen nog maar eens aan dat er onduidelijkheid is in welke opleidingen er in het mbo zijn en in welke aantal deelnemers daarin worden opgeleid, primair voor de arbeidsmarkt en uiteraard ook voor een hbo-doorstroomvariant.
De ICT Beheerder (een middenkaderopleiding) is een ICT-generalist die fungeert als spil binnen de afdeling ICT. Hij houdt zich hier primair bezig met het beheer, de beveiliging en het onderhoud van het informatiesysteem. Van netwerken, computers en printers tot faxen en telefoons: hij zorgt ervoor dat deze werken. De ICT-beheerder houdt steeds goed bij welke nieuwe producten op de markt komen, om ervoor te zorgen dat het informatiesysteem binnen het bedrijf up-to-date blijft. De ICT-beheerder moet goed weten wat hij doet, berekeningen maken en vooruitkijken.
Soms lijken nieuwe spullen beter, maar brengen ze ook nieuwe problemen met zich mee. Een ICT-beheerder werkt niet alleen en geeft vaak leiding aan een team van ICT-medewerkers. Vaak moet hij van alles tegelijk doen. Wat kost een nieuwe techniek? Is het nodig dat een nieuw product wordt gekocht? Is er niet ergens een goedkopere oplossing te vinden? Zulke vragen kan een ICT-beheerder alleen beantwoorden als hij veel van ICT weet.
De ICT-beheerder werkt de hele dag samen met andere mensen. Soms weten ze veel van ICT, maar het kan ook best zijn dat ze er helemaal niets vanaf weten. Dan moet de ICT-beheerder ze rustig uit kunnen leggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.
De netwerkbeheerder (een specialist!) richt zich primair op het onderhoud, het beheer en de beveiliging van kleine tot middelgrote hybride netwerken. Medewerkers maken namelijk de gehele dag gebruik
van het netwerk. Ze maken documenten, versturen e-mails, geven presentaties en voeren telefoongesprekken. Het netwerk verbindt hen met elkaar en met het internet, ook draadloos.
Vanuit zijn specialisme adviseert hij collega?s en/of opdrachtgevers. Om optimaal te kunnen functioneren is het voor de netwerkbeheerder van groot belang om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen het vakgebied. De netwerkbeheerder kan goed samenwerken. Hij heeft verstand van telecommunicatie en internet, maar uiteraard ook van
netwerken inclusief de beveiliging daarvan.
Kortom: Mogelijk zou een substantie groei van het aantal netwerkbeheerders (eventueel ten koste van ICT beheerders) het onstane ‘gat’ op kunnen vullen.