Softwareontwikkelaar Sun heeft moeite met de manier waarop andere bedrijven gratis open source verder ontwikkelen en er vervolgens veel geld aan verdienen. Daarom stelt de onderneming voor om open-sourceontwikkelaars te betalen voor de codes.
Gisteren sprak de vicepresident van Suns softwaredivisie zijn ongenoegen uit over het huidige open-sourcemodel waarbij ontwikkelaars niet profiteren van de commerciële uitbating van hun codes. "Ik vind het op de lange termijn een verontrustende, en niet vol te houden, situatie. We overwegen om mensen te compenseren voor het werk dat ze doen", aldus Rich Green tijdens de CommunityOne-bijeenkomst in San Francisco. "De huidige situatie is Robin Hood, maar dan omgekeerd: stelen van de armen en de rijken rijker maken."
Green gaf geen verdere uitleg over hoe zijn bedrijf de open-sourcegemeenschap wil laten delen in de opbrengsten. Volgens eigen zeggen levert Sun zelf de grootste bijdrage aan de opmars van open source.
De basis van open source software (OSS) is delen en wederzijds profiteren. Je hebt enig bewustzijn nodig om hier het voordeel van te begrijpen.
Als je dit in essentie niet begrijpt, kun je pardoes tot de conclusie komen een bepaalde groep te weinig ‘winst maakt’.
Om de kracht en waarde van OSS te begrijpen, heb je meer nodig dan kennis van bits en bytes en turnover targets. Je zult iets moeten begrijpen van menselijke creativiteit en eenheid.
De enige partijen die goed verdienen aan OSS zijn de implementators. Dit zijn dan ook veelal de grootste commercie voorstanders. Dankzij de invoering van gratis software kunnen zij weer vele implementatieuren declareren, nieuw maatwerk maken en trainingen verkopen.
De programmeurs die gratis OSS ontwikkelen ‘op hun zolder/studiekamer’, zorgen uiteindelijk voor het ontslag van professionele collega’s en verdwijning van hun (toekomstge) baan. Sun is misschien de voorloper die aan ziet komen dat het OSS schip wellicht gaat stranden.
Het hele idee van OSS is dat je verplicht bent de gebruiker inzage in de code te geven. Dit betekent dat je de code maar het beste gratis via internet kunt verspreiden, want dat gaat vroeg of laat toch gebeuren. Als een ontwikkelaar zijn software/code gratis ter beschikking stelt weet hij dat hij met verkoop van licenties weinig zal verdienen. Hij zal het moeten hebben van ondersteuning in de vorm van boeken die verkocht worden, lezingen die gegeven worden , of het verzorgen van implementaties enzovoort. Ik vermoed dat Sun teveel concurrentie ondervindt van OSS als Linux, FreeBSD, OpenBSD e.d., en dat het plan te concurreren door het eigen Sun OS open source te maken jammerlijk mislukt blijkt.