Het gerucht gaat dat IBM van plan is om ongeveer eenderde van het personeel de laan uit te sturen. Het bedrijf heeft dit echter niet bevestigd en wil er niet op reageren.
IBM staat op het punt om meer dan honderdduizend man personeel op straat te zetten. Dat is het hardnekkige gerucht dat momenteel de ronde doet op internet en dat tot dusver niet is ontkracht door het bedrijf. Een Nederlandse woordvoerder ziet in de geruchten geen aanleiding voor een inhoudelijke reactie. Het is daarom nog niet duidelijk of er eventueel gevolgen zijn voor het personeel dat in Nederland voor IBM werkt.
Inmiddels zijn er analisten die de geruchten als onzinnig afdoen. Ze wijzen er op dat er geen aanleiding voor een massaontslag zou zijn. "IBM doet het goed op dit moment. Hier en daar zullen er wel wat banen verdwijnen, maar zeker niet in de aantallen zoals nu wordt gesuggereerd", aldus analist Bob Djurdjevic van Annex Research.
Al met al zou het gerucht betrekking hebben op ongeveer eenderde van het personeelsbestand. De meeste ontslagen zouden vallen bij de divisie Global Services en het gevolg zijn van het toenemend aantal activiteiten dat IBM de laatste twee jaar ontplooit in India en China. "Doelstelling van de ontslagen is om tenminste één Amerikaanse werknemer te ontslaan voor iedere werknemer die in het buitenland wordt aangenomen", aldus onbevestigde bronnen bij de Amerikaanse publieke omroep PBS. "Het houdt pas op als tenminste de helft van de Global Services medewerkers, ofwel zo'n 150.000 man, is weggesneden. Alles zou moeten plaatsvinden voor het eind van 2007. Dan bevriest IBM ook het pensioenplan." Sinds vorige week zou IBM bijeenkomsten beleggen om hoger kader in te lichten over het besluit.
Afgelopen week meldde een personeelsgroep van IBM dat het bedrijf zo'n 1300 man ontslaat in Amerikaanse vestigingen. Dit bericht is inmiddels wel bevestigd door IBM. In april waarschuwde cfo Mark Loughridge al voor ontslagen in het tweede kwartaal van 2007. Het bedrijf telde eind 2006 bijna 356.000 medewerkers wereldwijd.
Als dit gerucht waar is, is dit slecht nieuws voor IBM, zijn personeel en zijn klanten. Op een dergelijke schaal je organisatie ondersteboven gooien zal gegarandeerd zorgen voor misverstanden, communicatieproblemen, daling van de service (zeker in het 1ste jaar), langere doorlooptijden van projecten, een slechtere relatie met de klanten, en dus een daling van de winst in plaats van een daling van de kosten.
Het is praktisch onmogelijk om 100.000 man te ontslaan. Onder normale omstandigheden kan men 10 tot 15 procent kosten besparen waarvan het overgrote deel salariskosten zijn. Komt bij dat zeker de helft van het IBM-personeel in Europa werkt en dan moet je toch wel met een gegronde reden komen om zoveel mensen in een keer buitende deur te zetten. IBM is overigens de enige overgebleven ICT leverancier die een integraal aanbod heeft naar de markt en daar ook nog succesvol mee is. Onderdeel van dit succes is balans tussen waarde creatie en costleadership. Ook IBM moet zijn kosten in de gaten blijven houden en rightsizen blijft een jaarlijks onderdeel van de bedrijfsvoering. Het vervangen van hoogwaardige werknemers door kennis uit te sourcen naar India en China heeft geen pas. Hoogwaardige arbeid zal je local for local dienen in te richten. Daar zit ook de authenciteit van je onderneming. Commodity achtige processen, dus generiek, kan je outsourcen. Maar nooit in dit soort aantallen. Ik ben erg benieuwd wat hier nu achter zit.