De Vrije Universiteit ontwikkelt een soort firewall dat het signaal van rfid-tags versleutelt. Vaak staat op de tags namelijk gevoelige informatie die gemakkelijk kan worden uitgelezen door onbevoegden.
Je staat er niet altijd bij stil, maar in veel apparaten zit tegenwoordig een rfid-tag met persoonlijke informatie. In je nieuwe paspoort, het polsbandje in het ziekenhuis, postpakketten. De gegevens op de tag worden uitgelezen door degene voor wie ze zijn bedoeld, de douanebeambte, de arts of de postkoerier. Het schijnt echter voor onbevoegden erg eenvoudig te zijn om bij de vertrouwelijke informatie te komen. Uit kostenoverweging besluiten fabrikanten vaak om de tags niet te beveiligen, of slechts oppervlakkig met wat basale encryptie, die gemakkelijk is te kraken.
Om te voorkomen dat iemand het rfid-signaal ongewenst kan oppikken, ontwikkelde Melanie Rieback van de VU in Amsterdam de RFID Guardian. Ze hoopt er binnenkort op te promoveren. Het is een soort firewall die per tag het signaal kan versleutelen, zodat het onleesbaar is voor onbevoegden, maar wel kan worden uitgelezen door gewenste ontvangers. Binnen een straal van een meter kan de Guardian rfid-tags afschermen. Het apparaatje is handzaam en werkt op batterijen.
"Ik ben absoluut niet anti-rfid hoor. Je kan er een hoop goede dingen mee doen. Net als met andere technologie moet er wel meer aandacht komen voor de beveiliging en privacy ervan", vertelt Rieback aan het online magazine Ars Technica. Voor haar was het na maanden van vooronderzoek pijnlijk duidelijk dat er nog veel te verbeteren viel op het gebied van rfid-beveiliging. Om dit te bewijzen ontwikkelde ze als eerste een rfid-virus. De industrie reageerde geschokt en vol interesse. Dit motiveerde Rieback om zich te gaan toeleggen op de ontwikkeling van de Guardian.
Voorlopig is het apparaatje nog te groot om in mobiele telefoons of pda's te worden ingebouwd. Omdat de gebruikte techniek nogal complex is, gebruikt de promovenda voor de testopstelling een ‘beest van een cpu', een Intel XScale PXA270.