Economische Zaken moet de internationale afspraak dat de 2,6 Gigahertz band alleen voor IMT-2000/umts mag worden gebruikt negeren. De veiling moet openstaan voor partijen die zelf bepalen welke technologie ze toepassen, dus in plaats van umts bijvoorbeeld WiMAX.
Dit adviseert TNO in het 'Frequentietechnisch onderzoek 2,6 GHz band' voor Economische Zaken. Deze veilt eind 2007 vergunningen voor mobiele communicatie in deze band. Ze zijn internationaal aangewezen als frequentieruimte voor umts/hsdpa achtige netten, maar ook concurrerende technologieën zijn mogelijk, met WiMAX/WiFi als belangrijkste.
EZ wil technologieneutraliteit. De banden gaan naar de hoogste bieders, ongeacht wat ze ermee zullen doen. TNO zegt dat dit mogeliojk is, maar dan moet aan de landsgrenzen wel worden gelet op beperkte interferentie met andere systemen.
WiMAX zou de 'killer' van umts worden. Het is sneller en de Antennes zouden ver van elkaar kunnen staan, zodat een landelijk net niet te duur wordt. Directeur Jeanine van der Vlist van Worldmax noemde recent echter een maximale afstand tussen antennes van één kilometer voor goede dekking. Dat is een aanmerkelijk minder dan de beloofde vijftig kilometer. Verder blijkt de aanleg van een net alleen al in de Randstad zo'n honderd miljoen euro te bedragen. Met dit bedrag houdt ook de andere licentiehouder, Casema, rekening volgens directeur strategie Mirko Mensink.
Casema vindt dat EZ voorwaarden moet stellen aan de veiling qua innovatie. Daarmee zegt de kabelaar eigenlijk dat EZ voor WiMAX moet kiezen, om te voorkomen dat de huidige drie umts-aanbieders (KPN, Vodafone, T-Mobile) uit verdedigend oogpunt de licenties bemachtigen. Deze mobiele aanbieders zeggen de licenties nodig te hebben om hun umts-netten straks sneller te maken.
Gelet op de stand van de wetenschap ligt de spanning meer gelegen in de vraag wie de schadeclaims gaan betalen tengevolge van gezondheidsschade vanwege de onvrijwillige blootstelling aan elektromagnetische straling en de mengvormen daarvan.
Ongelofelijk dat Casema Wordlmax in het sprookje trapten van een dekkingsgraad met antennes op 50km afstand van elkaar.
Ziet iemand ons land al voor zich met antennes op iedere kilometer afstand van elkaar?
Het Ministerie van EZ casht eind 2007 weer miljarden en de burgers zitten met de gezondheidsschade en een woud van antennes op iedere straathoek.
Ik zit al een poos uit te kijken naar WiMAX, maar de heren moeten eerst hun fouten blijkbaar opruimen en houden WiMAX alleen maar tegen met umts of welk netwerk ze ook gebruiken.
Dus heren, neem je fout en kies voor WiMAX.