RSA Security brengt zijn software voor single sign-on (SSO) onder bij partner Passlogix, waarmee het de banden aanhaalt. SSO is namelijk niet langer een op zichzelf staande functie.
Vice-president Toffer Winslow, verantwoordelijk voor product management bij RSA Security, legt uit dat het bedrijf diens single sign-on product (RSA Sign-on Manager) overdraagt aan partner Passlogix. Dit komt in wezen neer op teruggeven; RSA nam in 2003 een licentie op Passlogix' single sign-on (SSO) kerntechnologie. "Klanten vroegen ons daar toen om, maar er waren niet veel leveranciers. Die markt is nu ontwikkeld."
"Ons product is een combinatie van Passlogix-technologie en eigen toevoegingen." Volgens Winslow is eerstgenoemde ongeveer eenderde van de RSA-software. "Nog eenderde is onze authenticatie-middleware, toentertijd een losstaand product. Het laatste deel bestaat uit door RSA toegevoegde componenten. Die zijn door ons zelf ontwikkeld."
De reden voor de teruggave is niet een gebrek aan markt voor SSO, maar de toegenomen complexiteit ervan. SSO is namelijk niet langer een op zichzelf staande functie, stelt Winslow. "Het maakt de transitie door van alleen wachtwoordenbeheer naar bredere identificatie in de totale ict-beveiliging."
Passlogix wil zich wel alleen met SSO bezighouden. Vice-president Scott Bonnell vertelt Computable dat de RSA-partner hiermee direct contact met klanten wint. "We kunnen hen daarmee overhevelen naar ons product", verklapt hij. Het RSA-product geniet nog zeker drieënhalf jaar ondersteuning en onderhoud, maar migratie naar Passlogix' eigen product is de weg voorwaarts.
"Wij komen in het derde kwartaal van dit jaar met een gratis migratietool en bijbehorende diensten. Verder is een extra of nieuwe licentie voor onze software dan niet nodig", legt Bonnell de plannen uit. Van een ontmanteling is volgens hem geen sprake. "De kern van de RSA-software is toch onze technologie, inclusief de structuur en erin opgeslagen data." Migratie zou dus simpel moeten zijn.
Bonnell en Winslow erkennen wel dat er nu een kloof is qua functionaliteit tussen beide producten. "Dat willen we in de komende anderhalf jaar dichten. Er zijn nu echter al meer overeenkomsten dan verschillen. Toch zullen ze nooit echt 100 procent identiek zijn", erkent Winslow.
Passlogix krijgt met de nu gesloten overeenkomst ook exclusieve integratierechten met RSA's secure token-technologie. Die exclusiviteit geldt voor de komende twee jaar. RSA ziet zijn technologie dan weer terrein winnen via de oem-relaties die Passlogix heeft met onder meer IBM en Oracle. Bonnell benadrukt dat zijn bedrijf absoluut leveranciersonafhankelijk wil en zal blijven.