Over vijf jaar besteden bedrijven gemiddeld tweemaal zoveel geld als nu aan het verplaatsen of uitbesteden van ict-activiteiten naar het buitenland. Het is aan de overheid en onderwijsinstellingen om een kennisdrain te voorkomen.
Onderzoek van Ernst&Young toont aan dat de trend van uitbesteding van ict naar lagelonenlanden onverminderd doorzet. Het aantal projecten neemt weliswaar niet meer spectaculair toe, maar de beschikbare budgetten nog wel. Uit het onderzoek, uitgevoerd onder ruim zeshonderd directeuren, managers en professionals, blijkt dat ze over vijf jaar een verdubbeling van het beschikbare budget verwachten. Bedrijven besteden momenteel gemiddeld 17 procent van hun ict-budget aan het verplaatsen of uitbesteden van ict-activiteiten naar het buitenland. Vorig jaar was dit nog 13 procent.
Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij het consultancybureau, ziet dat de toenemende budgetten samenhangen met de niveaustijging van het uitbestede werk. "Softwareontwikkeling heeft de helpdesk en callcenteractiviteiten van de troon gestoten. Het kennisniveau van de activiteiten is dus hoger en er is meer geld mee gemoeid."
Verschuur concludeert dat er een kennisdrain gaande is, die te wijten is aan het tekort aan goed opgeleide ict'ers in Nederland. "Er zijn allerlei initiatieven van de overheid die zouden moeten stimuleren dat we de beste in de informatietechnologie van Europa worden. Daar is niets van terecht gekomen. Als we op die manier doorgaan, zie ik de trend van hoogwaardige uitbesteding niet stoppen. En dan krijg je een situatie waarin we geen ict-kennis meer hebben in Nederland."
Om de kennisdrain af te wenden pleit Verschuur voor maatregelen in het onderwijs. "Nederland leidt te weinig informatici op en blijft hiermee achter op het Europese gemiddelde. Universiteiten, hogescholen en de overheid moeten iets doen aan het ict-onderwijs en het behoud van de kenniseconomie."