Milieuorganisatie Greenpeace deelde woensdagochtend groene appels uit aan medewerkers van Apple Benelux in Bunnik. Met deze actie wil de milieuorganisatie erop aandringen dat Apple 'groenere' producten maakt.
In Greenpeace' ranglijst ‘Guide to greener electronics', een onderzoek onder producenten van telefoons en pc's, staat Apple met een rapportcijfer 2,7 nog steeds in de onderste regionen. Campagneleider Kim Schoppink: "Apple is een wereldleider op het gebied van innovatie en ontwerp, maar het merk blijft zeer slecht presteren op het gebied van recycling en het terugdringen van gevaarlijke stoffen zoals pvc's en broomhoudende vlamvertragers." Greenpeace vindt ook dat Apple te weinig doet om stoffen uit te bannen waarvan nog niet is bewezen dat ze onschadelijk zijn voor het milieu (het zogenaamde voorzorgprincipe).
Apple laat in een reactie via email weten zich niet te herkennen in het onderzoek en de beoordelingcriteria van Greenpeace. De computerfabrikant benadrukt juist een voortrekkersrol te spelen in ‘groen ondernemen'. Apple zegt grenzen te stellen aan het gebruik van giftige materialen en ze ook minder te gebruiken. Als voorbeeld daarvan wordt de productiestop van crt-monitoren genoemd. Deze bevatten namelijk lood. Verder zegt de producent dat zijn desktops en notebooks als beste presteerden in onderzoeken van de EPA (Environmental Protection Agency), gesteund door IEEE, 's werelds grootste vereniging van professionals zoals ingenieurs, wetenschappers, wiskundigen, informatici, fysici, et cetera.
Zie ook het artikel 'Ict-gebruik kan duurzamer'.
ik kan kort zijn:
http://www.apple.com/hotnews/agreenerapple/
Inderdaad, uit je link blijkt dat het nog steeds dramatisch gesteld is met het milieubewuste ondernemen van Apple. Alle ‘bewijzen’ van groen ondernemen zijn voornemens die ergens volgend jaar geeffectueerd zouden moeten worden, maar er is geen enkele garantie dat dit ook echt volstaat, of uberhaupt voltrokken gaat worden. De grafiek betreffende de recycling van producten is nog groeiende, maar nog steeds erg laag, als je bedenkt dat alles wat niet gerecycled wordt, voornamelijk klein chemisch of industrieel afval is, net zoals bijna alles wat je normaliter weggooit als je een computer, printer, tv, et cetera de deur uit doet.
Ze hebben duidelijk nog een erg lange weg te gaan…