In de ict zijn zo’n zestigduizend unieke titels. Zo bleek uit onderzoek van het Britse Marketing Improvement. Wat doen al deze mensen? En niet onbelangrijk, wat verdienen ze? Computable stelt om de week iemand met een andere functie aan u voor. Cees van Diermen (44) is datawarehouse-ontwikkelaar.
Auto, gsm of laptop
Alle drie.
Vooropleiding
Na mijn opleiding HEAO bedrijfskundige informatica ben ik aan de slag gegaan bij NedTrain. Ik heb daar zes jaar gewerkt als systeemontwerper, totdat het management besloot een erp-pakket te implementeren. Het ging om het pakket Triton dat geleverd werd door Baan. Nadat ik me in het pakket had verdiept, was ik er van overtuigd dat het de juiste keuze was. Tot dat moment had ik geen betere software gezien. Mijn besluit stond vast: Vroeg of laat zou ik bij Baan werken.
Uiteindelijk lukte me dat in 1997, vlak nadat de deal bij Boeing rond was gekomen. Tot 2004 heb ik bij Baan gewerkt, eerst als erp-consultant, de laatste jaren vooral als ontwikkelaar in datawarehouse-projecten. Na zeven jaar Baan werd het tijd voor wat anders. Ik stapte over naar Watermark en ging er aan de slag als erp/bi-consultant voor Microsoft Dynamics AX. Watermark is een relatief jong bedrijf dat zich naast de implementatie van Microsoft Dynamics ook richtte op andere Microsoft-technologie, waaronder datawarehouse- en business intelligence-oplossingen.
Functieomschrijving
Mijn baan bestaat eruit data uit erp en andere backends voor de gebruikers te ontsluiten en beschikbaar te maken. Doorgaans wordt voor dat doel ook een zogenaamd datawarehouse, een afzonderlijke database bestemd voor rapportages en analyses, opgezet. Het ontwerp van de architectuur van het datawarehouse en de mechanismes (ETL-scripts) die nodig zijn om de informatie(kubussen) in het datawarehouse van nieuwe data te voorzien zijn belangrijke onderdelen van mijn baan.
Dagindeling
Dat verschilt sterk. Er zijn dagen dat ik uitsluitend met het management discussieer over de zin en onzin van het meten en opslaan van bepaalde kengetallen. Soms blijft mijn laptop dan de hele dag uit. Het komt echter ook voor dat ik er de hele dag achter zit om in Visual Studio 2005 SSIS scripts, Cubes of bepaalde rapportages te ontwerpen. Daarnaast spring ik in salescases nog wel eens bij om het belang van business intelligence voor een klant toe te lichten.
Het leukste aan je baan
Er zijn veel dingen leuk aan mijn baan. Om te beginnen werk ik bij een professionele club, met een ‘open’ bedrijfscultuur en veel aandacht voor de medewerkers. De variëteit in de bi-requirements van onze klanten houdt het inhoudelijk interessant. Verder werk ik met de nieuwste technologie, zoals SQL Server 2005, Visual Studio en SharePoint en kan ik dat afwisselen met relevante discussies over processen en kpi’s van een klant. Dat past goed bij mij, ik ben een denker en een doener.
Minder leuk
Reistijd.
Carrièreplanning
De ontwikkelingen bij Microsoft op bi-gebied gaan nu erg snel. Zij verwachten dat bi, net zoals erp nu, commodity wordt. Elke medewerker, klant of leverancier heeft straks overal en altijd toegang tot voor hem/haar relevante informatie. Ik ga er zeker nog een paar jaar mee door om daar aan te werken. Wat ik erna ga doen? Nog geen idee. Voor de verandering misschien een keer iets met SAS.