PDA-pionier Palm heeft een tijd terug zijn besturingssysteem al ondergebracht in een zelfstandig bedrijf en levert tegenwoordig ook Windows Mobile. Maar het kiest nu ook Linux.
PDA- en smartphone-leverancier Palm wil zijn verloren glorie herwinnen door het open source-besturingssysteem Linux te gebruiken als platform. Ceo Ed Colligan bevestigt hiermee geruchten die al maanden rondgaan. De Palm-distributie is al enkele jaren in ontwikkeling en gebruikt webbrowser Opera. Colligan zegt dat het complete product eind dit jaar gereed is en niet in licentie wordt geleverd aan andere hardwarefabrikanten.
Met de keuze voor Linux biedt Palm dan bewust een besturingssysteem en interface die anders zijn dan van zijn concurrenten. Het bedrijf keert zich dus enigszins af van de recent gekozen Windows-koers, waarbij het één van de vele leveranciers is van mobiele apparaten met Microsofts besturingssysteem voor mobiele apparaten.
Tegelijkertijd vermindert Palm hiermee zijn afhankelijkheid van het Japanse bedrijf Access Solutions, dat eind 2005 de door Palm afgestoten software-divisie PalmSource kocht, inclusief het besturingssysteem. Palm was daarvoor al een afnemer van zijn voorheen eigen besturingssysteem. Access kondigde begin vorig jaar aan over te gaan op Linux, waarbij het PalmOS draait in een laag bovenop dat Access Linux Platform (ALP).
Palm sloot in december een licentie-overeenkomst met Access voor de broncode van het PalmOS, mét recht tot wijzigen. Het lijkt er nu op dat de hardwarefabrikant eenzelfde koers vaart als Access, en in wezen ook Novell; draai je oude, marktaandeel verliezende platform bovenop Linux. Daarmee valt dan schaalvoordeel van dat open source-platform te combineren met voortzetting van het eigen platform. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre de Palm-distributie hardware-eigen of zelfs -gebonden zal zijn.
Analisten uiten twijfels of het hebben van een eigen platform, zeker hardware-specifiek, niet iets van het verleden is. Daarmee wordt gedoeld op het complete besturingssysteem. Zelfs Nokia, al jarenlang voorstander en tegenwoordig nagenoeg eigenaar van het Symbian OS, gebruikt een algemeen besturingssysteem (Linux) om de eigen differentiatie hogerop te zoeken.
Het nadeel van een eigen besturingssysteem is namelijk dat de fabrikant veel moeite moet doen om ontwikkelaars zo ver te krijgen software te maken voor dat platform. Dit geldt overigens ook voor hardware, hoewel Nokia en Palm dat dus zelf al zijn. De keuze voor Linux als onderlaag moet het softwarenadeel wat verzachten.
Ondertussen gaan er nog geruchten rond over een op stapel staande overname van Palm. Telefoonfabrikanten Motorola en Nokia zijn daarbij de vaakgenoemde kandidaten. Laatstgenoemde ontkent de geruchten niet rechtstreeks, maar ceo Olli-Pekka Kallasuvo zegt wel dat overnames van zijn bedrijf gericht zijn op software en Internet-technologie en niet op hardware
Dit is heel goed nieuws.
De gehele ICT-sector is gebaat bij zoveel mogelijk diversiteit in het Eco-Systeem van operating systemen. En ook op de mobiele apparaten lijkt Windows bijzonder dominant te worden. Dus Linux op een commercieel mobiel platform is naast Windows en Symbian een bijzonder goede aanvulling.