De beloften van open standaarden en open source software doen het hart van menig gemeenteraadslid sneller kloppen. Het gebruik ervan blijft vooralsnog bescheiden.
Ruim vijfentwintig overheidsorganisaties hebben inmiddels het ‘manifest van de open overheidsorganisaties’, een initiatief van ICTU-onderdeel Ososs, ondertekend. Dat is niet veel als je het afzet tegen de ruim vierhonderd gemeenten in Nederland. Volgens Ososs-woordvoerder Jan-Willem Broekema is het gebruik van open source software bij de overheid op dit moment inderdaad bescheiden. Een belangrijke reden is dat overheidsorganisaties nog niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. Ososs werkt hieraan door op een landkaart aan te geven bij welke gemeenten kennis rond specifieke open source oplossingen aan te boren is.
De overheidsautomatiseerders Centric als Getronics PinkRoccade zien het opensource-model alleen een rol spelen bij algemene systemen als kantoorautomatisering, besturingssystemen en bijvoorbeeld content management. Voor hun eigen branchespecifieke oplossingen achten zij de doelgroep te klein om de broncode weg te geven. “Het is een misvatting dat deze leveranciers hun gemeentespecifieke software in open source-licentie zouden moeten uitgeven”, zegt Broekema. “Ze moeten er wel mee kunnen koppelen en dus goed met open standaarden werken in hun oplossingen. Waar we zo snel mogelijk van af moeten is dat er een commercieel belang is om gesloten software (Microsoft – red.) mee te leveren met overheidsspecifieke software.”