Kennis van de risico’s van illegaal softwaregebruik is nauwelijks aanwezig in het Nederlandse mkb. Dit ondanks het feit dat mkb-ondernemers inzet van it van groot belang vinden voor succesvol ondernemen. Dit blijkt uit onderzoek door Gfk NOP in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).
Door het gebruik van illegale kopieën of software die (online) is aangeschaft bij malafide leveranciers, worden bedrijfsnetwerken kwetsbaar en komt de bedrijfscontinuïteit op het spel te staan. Slechts een klein deel van de mkb-ondernemers erkent deze risico's.
Zo is 13 procent zich bewust van het feit dat het gebruik van illegale software kan leiden tot het verlies van functionaliteit. Ook uitval van het bedrijfsnetwerk of van bedrijfssoftware wordt in beperkte mate als een bedreiging gezien (12 procent). Slechts 11 procent is zich ervan bewust dat het bedrijfsnetwerk kwetsbaarder is voor virussen bij het gebruik van illegale software. De risico's waarvan Nederlandse mkb-bedrijven zich het meest bewust zijn, hebben betrekking op juridische en financiële gevolgen van illegaal softwaregebruik. De meest genoemde risico's van illegaal softwaregebruik zijn boetes (26 procent) en juridische vervolging (20 procent).
"Bedrijven die illegale software gebruiken, kunnen niet rekenen op dezelfde ondersteuning, services, patches en upgrades als gebruikers van legale versies", aldus Jacco Brand, voorzitter van de BSA. "Bovendien zijn ze kwetsbaarder voor de beveiligingsbedreigingen. Het is opvallend dat het Nederlandse mkb dit onvoldoende onderkent en meer oog heeft voor externe factoren als schadevergoedingen en juridische procedures. Mkb-ondernemers dienen te beseffen dat de operationele risico's die ze lopen bij het gebruik van illegale software, minstens zo verstrekkend kunnen zijn als de juridische en financiële risico's. Denk aan uitval van het bedrijfsnetwerk, verlies van bedrijfsgegevens of schade als gevolg van virussen en spyware."
Ondernemers moeten er serieus rekening mee houden dat in de eigen organisatie illegale software aanwezig is. Eerder onderzoek in opdracht van de BSA toonde namelijk aan dat 30 procent van de zakelijke software in Nederland – bewust of onbewust – illegaal wordt gebruikt. Software die wordt aangeschaft op veilingen of die medewerkers van P2P-sites downloaden naar bedrijfs-pc's, bevat vaak virussen of spyware. Uit onderzoek van IDC blijkt dat de kans dat op een veilingsite legale software wordt gekocht, een op twee is. Verder bleek uit een recent Internet Security Threat Report van Symantec, dat 47 procent van de schadelijke code in 2006 via P2P-sites is verspreid. De gemiddelde kosten van een probleem met databeveiliging worden op basis van concrete voorbeelden geschat op 4,8 miljoen dollar.