Kennis van de risico’s van illegaal softwaregebruik is nauwelijks aanwezig in het Nederlandse mkb. Dit ondanks het feit dat mkb-ondernemers inzet van it van groot belang vinden voor succesvol ondernemen. Dit blijkt uit onderzoek door Gfk NOP in opdracht van de Business Software Alliance (BSA).
Door het gebruik van illegale kopieën of software die (online) is aangeschaft bij malafide leveranciers, worden bedrijfsnetwerken kwetsbaar en komt de bedrijfscontinuïteit op het spel te staan. Slechts een klein deel van de mkb-ondernemers erkent deze risico's.
Slechts 13 procent van de respondenten iszich bewust van het feit dat het gebruik van illegale software kan leiden tot het verlies van functionaliteit. Ook uitval van het bedrijfsnetwerk of van bedrijfssoftware wordt in beperkte mate als een bedreiging gezien (12 procent). Niet meer dan 11 procent is zich ervan bewust dat het bedrijfsnetwerk kwetsbaarder is voor virussen bij het gebruik van illegale software. De risico's waarvan Nederlandse mkb-bedrijven zich het meest bewust zijn, hebben betrekking op juridische en financiële gevolgen van illegaal softwaregebruik. De meest genoemde risico's van illegaal softwaregebruik zijn boetes (26 procent) en juridische vervolging (20 procent).
"Bedrijven die illegale software gebruiken, kunnen niet rekenen op dezelfde ondersteuning, services, patches en upgrades als gebruikers van legale versies", aldus Jacco Brand, voorzitter van de BSA. "Bovendien zijn ze kwetsbaarder voor de beveiligingsbedreigingen. Het is opvallend dat het Nederlandse mkb dit onvoldoende onderkent en meer oog heeft voor externe factoren als schadevergoedingen en juridische procedures."
Alsof iemand zijn illegale software aanschaft bij een malafide leverancier.
Het nut van illegale software is dat het gratis is, niet dat je er alsnog voor gaat betalen.
Het enige probleem wat er is, is dat mensen niet of slecht weten om te gaan met hun computer.
Ik snap niet goed wat de link tussen illegale software en meer risico is, aangezien dat vooral te maken heeft met waar je het vandaan haalt en of je bron betrouwbaar is.
Als je op een torrent site een file download zie je hoeveel mensen hem delen en downloaden… dan weet je toch aan de hand van de hoeveelheid of het betrouwbaar is of niet.
Een zojuist gestalleerde (legale) windows xp direct aan internet hangen heeft ook hele nare gevolgen, legaal of niet.
Een heuse FUD-campagne.
Als je gebruikers niet meer met gewone argumenten kunt overtuigen jouw producten te kopen, kun je altijd nog gaan dreigen en angst zaaien.
FUD staat voor Fear, Uncertainty and Doubt.
Zaai angst en maak klanten onzeker. Het levert vast weer iets op.
Thuis gebruik maken van Volume License producten zoals Win XP en Off XP is ook illegaal.
Zou de BSA (of zelfs Microsoft zelf) mij kunnen vertellen hoe ik op die manier ‘gevaar’ loop dan wel ‘kwetsbaarder’ ben?
Je draait dan ongewijzigde, orginele software… het is alleen de licentie die niet legaal is.
Ik kan hier maar 1 ding op zeggen:
zie ook dit bericht: http://tweakers.net/nieuws/46688/Liever-illegaal-gebruik-dan-geen-gebruik-Microsoft-software.html
Sebastiaan, het (thuis)gebruik van een VLK mag volgens mij als de werkgever ermee instemt en de persoon die het gaat gebruiken ook bij het bedrijf in dienst is.
Idd. Bert-Jan
Ik zie ook geen gevaar in het gebruik van “illegale software”. In alle produkten van Microsoft zitten genoeg undocumenten backdoors die door hackers en security experst worden ontdekt.
En als dat niet werkt, kun jeidd. nog genoeg angst zaaien om je (schijnbare) security produkten omzet te verhogen.
Een groter gevaar is de onkunde, krenterigheid, en het structurele kennisgebrek onder het MBKend Nederland.
De “struisvogel_steekt_de_kop_in_het_zand_houding” onder het motto, wat ik niet weet, wat mij niet deert, wat MIJ dus ook niets kost…
Ze willen bijna allemaal voor een duppie op de eerste rang zitten, en steen en been klagen als hun systemen (en hun bedrijfsvoering) in elkaar storten t.g.v. te weinig verstand, te goedkoop materiaal, of een te klein ict budget…of te slecht geschoold personeel om de toko draaiende te houden.
Ik ben benieuwd wanneer deze sector eens gaat begrijpen, dat ze WEL geld uit willen geven voor een mooie gevel om hun business in te willen housen. Maar het simpelweg hun hoofd in het zand steken, als het gaat om het aanschaffen, (laten) onderhouden van een gegevens-pakhuis/ict-infrastructuur waar hun bedrijfsdata een goed heenkomen kan vinden.
Beauty is only skilldeep… and sometime ict-knowlegde in this sector too.
“Een zeer ervaren ex-mkb-systeembeheerder”