HP zet de lancering van zijn nieuwe reeks multifunctionele printers voor de zakelijke markt luister bij door die machines niet te verkopen. Het levert in plaats daarvan printing services waarvoor het factureert op basis van de afdrukken.
De multifunctionele printers (MFP's) gebruiken de nieuwe Edgeline-technologie waarmee de inkjet-machines de snelheid van laserprinters evenaren. De MFP's halen wel vijftig kleuren- en zestig zwartwit-pagina's per minuut. Dit dankt het aan de sneldrogende Vivera-inkt en aan het feit dat niet de printkoppen bewegen, maar juist het papier.
De nieuwe apparaten gebruiken wel paginabrede inkjet-printkoppen, maar elk daarvan verzorgt slechts twee kleuren. De beweging van het papier zorgt dus voor de totale afdruk. Elke printkop heeft 10560 spuitmondjes, verspreid over vijf chips (met elk dus 2112 spuitstukjes). Daarin is een redundantie van 20 procent ingebouwd per printkop.
De leverancier stelt dat zijn nieuwe techniek tot wel 30 procent goedkoper is dan concurrerende laserprinters. Doordat de topmodellen echter alleen via een dienstencontract zijn te verkrijgen, is een rechtstreekse prijsvergelijking niet mogelijk. Toch lanceert HP nu ook nieuwe laserprinters, bedoeld voor werkgroepniveau. De technische nieuwe snufjes in de Edgeline-inkjetprinters dalen op termijn af naar relatief kleinere printers. HP gebruikt de nieuwe technologie ook al in printmachines voor foto-kiosks, bedoeld voor in winkels.
Daarnaast zijn de nieuwe printers uitgerust met intelligentere software voor het begeleiden van eindgebruikers bij storingen. Dit AutoNav biedt ook demonstratie-filmpjes op het ingebouwde 10 inch scherm van de machine. Volgens HP gaan de meeste printer-vragen die bij helpdesks binnenkomen over het oplossen van een papierstoring of het vervangen van een toner. Dit moet met de Edgelines nu echt tot het verleden horen. Printers hebben al jaren schermpjes met live aanwijzingen, maar dat zou niet afdoende zijn.
HP verwacht op basis van eigen onderzoek dat de markt voor Edgeline tegen 2009 een omzet van ruim dertig miljard dollar oplevert. Dit komt niet alleen uit de printermarkt, maar juist ook uit de aanpalende markt voor kopieermachines. De totale markt voor zakelijk printergebruik heeft naar schatting een omzet van 147 miljard dollar.
De printerproducent kondigde in oktober vorig jaar aan zich met meer energie te richten op de markt voor zakelijke printers. De nieuwe Edgeline-printers bouwen op 1,4 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling, van HP's Scalable Printing Technology (SPT), en worden vergezeld van een uitbreiding van de wereldwijde verkooptak. Daarnaast is een gespecialiseerd verkoopproces opgezet, voor de nu geboden printdiensten.
2010. Exit HP Edgeline.
Helaas heeft de Edgeline het niet gered. In het begin waren er de nodige kinderziektes. Blijkbaar is het maken van een printer toch iets anders dan een multifunctional voor de gang.
Het grootste prbleem voor HP was echter hun verkoopkanaal. HP verkoopt printers in hoofdzaak via resellers en niet direct. De copieerbranche werkt bij grote organisaties juist wel direct. Om succesvol te zijn met de Edgeline was een direct kanaal nodig.
HP is wel direct aanwezig met zijn IT Services (EDS). Maar hierbij is de focus op printers marginaal. Bovendien kunnen de noodzakelijke aantallen niet worden gehaald. Ook de grafische divisie van HP (Indigo) is niet geschikt voor verkoop aan multifunctionals.
Inmiddels is HP gestopt met de Edgeline en heeft eind 2009 een alliantie met Canon gesloten. HP en Canon hebben al 25 jaar een relatie, aangezien Canon OEM leverancier is van de Laserjet. HP gaat de imgageRUNNER ADVANCE multifunctionals van Canon verkopen in een Managed Print Services concept en zal samen met Canon optrekken bij grote deals. De eerste deal is een feit: Fedex Office (Kinko’s) zal op 1800 locaties 12000 HP en Canon systemen installeren.
Johan Kosters is onafhankelijk industrie expert voor printinfrastructuren, managed print services en document outsourcing. Hij is bestuurslid van de MPSA,de internationale Managed print Services Alliantie en lid van de werkgroep “Criteria voor duurzame inkoop van reprodustie apparatuur” van de AgentschapNL (SenterNovem).